Nieuwsgierigmakend
Nieuwsgierigmakend
Ik heb gisteren, 10 januari 2020, het boek 23 seconden van Kees van Beijnum uitgelezen. Een bijzonder boek, wat mij nader heeft, langs de andere thema's, doen kennismaken met de een van de meest bekende buurten van Nederland de Amsterdamse wallen. Het verhaal gaat over de 38 jarige Anne die twijfelt of Johan de Haan die verantwoordelijk is gesteld van de moord op haar moeder Saskia, ook daadwerkelijk de schuldige is. In het boek reconstrueert Anne de gebeurtenissen en er komen verschillende getuigen, tegelijkertijd ook verdachten, voorbij. Je raakt als lezer steeds nieuwsgieriger en puzzelt mee naar wie de echte moordenaar zou kunnen zijn. De spanning wordt naar het einde toe opgevoerd en brengt je uiteindelijk naar de oplossing van het raadsel.
Het boek is niet alleen een zoektocht naar de waarheid over de moord op moeder Saskia, maar geeft ook de psychologische ontwikkeling van Anne weer. Wie is Anne en welke impact heeft het verleden op haar gehad?
Het boek bevat meerdere lagen en je voelt soms de emotie van de hoofdpersonen Anne en Johan. Lastig was wel om de verschillende personages uit elkaar te houden wie is wie en wie hoort bij elkaar. Kees van Beijnum heeft mij ook meer zicht gegeven op het leven van de wallen niet alleen op een beschrijvende manier maar van binnenuit, hoe luguber het leven kan zijn, maar ook in triest soms vol leugens en bedrog. Een vraag die ik zelf heb: het zijn de wallen van 20 jaar terug, maar hoe ziet het er nu uit anno 2020.
Het boek is een aanrader, heeft mij menig uurtje leesplezier bezorgd en nader kennis doen maken met het werk van van Beijnum.
Marije Freriks.
Marije Freriks.