intrigerende, sfeervolle roman
Wanneer de Londense psychotherapeute Olivia Finn wordt gebeld door een Parijse rechercheur, krijgt haar leven een onverwachte wending. Een verwarde vrouw is aangetroffen in Hôtel Lutetia in Parijs. Ze beweert dat ze Sophie Leclerc heet, maar de beschrijving doet meteen een belletje rinkelen: het lijkt Olivia’s grootmoeder Joséphine Benoît. Eenmaal aangekomen in Parijs treft Olivia haar grootmoeder in verontrustende toestand aan. Nog vreemder wordt het wanneer Joséphine bekent in 1945 een moord te hebben gepleegd – in kamer 11 van het hotel.
De moord in kamer 11 is het tweede boek van Matthew Blake, die eerder indruk maakte met zijn debuut Anno O. Ook deze roman opent sterk: de proloog en de eerste hoofdstukken wekken meteen intrigerende vragen op. Wie werd er vermoord in 1945? Waarom beweert Joséphine iemand anders te zijn? En welke rol speelt de mysterieuze naam Sophie Leclerc?
De auteur hanteert een toegankelijke, makkelijk leesbare schrijfstijl die het verhaal prettig leesbaar maakt. Dankzij de korte hoofdstukken en het voortdurende mysterie rondom Olivia’s grootmoeder, blijft de vaart erin en is het moeilijk om het boek weg te leggen.
Het verhaal wordt grotendeels verteld vanuit Olivia’s perspectief, in de ik-vorm. Dit maakt haar twijfels, emoties en inzichten voelbaar en geloofwaardig. Door haar herinneringen en mijmeringen over het afgelopen jaar krijg je geleidelijk meer grip op haar achtergrond. Pas later in het verhaal wordt duidelijk hoe belangrijk deze terugblikken zijn voor de ontknoping.
Naast Olivia volgen we ook andere personages, onder wie Joséphine zelf en de mysterieuze Sophie. Deze hoofdstukken die zich afspelen in 1945 voegen een extra laag toe aan het verhaal en zorgen voor een beklemmende sfeer van geheimen en verdrongen herinneringen.
Het boek ademt een mysterieuze sfeer uit met regelmatig een dreigende, onheilspellende en spannende ondertoon. De spanning is niet overweldigend, maar wordt gestaag opgebouwd, vooral via dialogen, sfeerschetsen en het groeiende besef dat er meer schuilt achter de bekentenis van Joséphine dan op het eerste gezicht lijkt en dat er mensen zijn die willen vermijden dat het geheim onthuld wordt.
De moord in kamer 11 is een intrigerende, sfeervolle roman die speelt met waarheid, herinnering en identiteit. Matthew Blake verweeft heden en verleden op intelligente wijze en laat je tot het einde twijfelen over wat nu eigenlijk echt is. Een aanrader voor wie houdt van literaire thrillers met psychologische diepgang en een historisch randje.