Benieuwd naar het vervolg

marijkesboekenkast 04 september 2025
De 17-jarige wees Sparrow maakt deel uit van een dievengilde en behoort tot de elite van deze ondergrondse wereld vol gevaar, geheimen en verborgen loyaliteiten. Wanneer haar indrukwekkende prestaties opgemerkt worden door de Kring – een groep machtige personen die de dievengilde beheerst – krijgt ze een levensgevaarlijke opdracht toevertrouwd: ze moet in de ondergrondse stad op zoek naar een geheugensteen, die de herinneringen bevat van een Doodloze Koning die duizend jaar geleden over de stad heerste.

Wat in eerste instantie lijkt op een prestigieuze missie, blijkt al snel veel duisterder. De steen dreigt de koning opnieuw tot leven te wekken – een dreiging die rampzalige gevolgen zou kunnen hebben voor de stad en haar bewoners. Sparrow besluit alles op alles te zetten om dat te voorkomen, maar wie kan ze werkelijk vertrouwen? Ze ontmoet Raithe die haar wil helpen bij de missie maar deze lijkt zijn eigen geheimen te hebben. Hun motieven lijken niet altijd overeen te komen.

“Fateless” is de start van een nieuw fanatasy reeks van de bestsellerauteur Julie Kagawa. Ze zet een originele en sfeervolle wereld neer. Geen groene, weelderige bossen, maar een warme, stoffige setting met zandvlaktes, smalle stegen en een verzengende zon die tijdens het demonenuur alles verschroeit. Het lot van de inwoners is letterlijk verweven in het Tapijt van de Wereld – een mooi symbolisch beeld voor een wereld waarin hun toekomst vastligt, maar waar één persoon misschien toch het verschil kan maken.

De wereldbouw krijgt ruim de tijd om zich te ontvouwen. De schrijfster dompelt de lezer onder in haar universum met overtuiging, zonder te lang te blijven hangen in uitleg. Hierdoor voel je je als lezer gaandeweg steeds meer vertrouwd in deze wereld.

De schrijfstijl is toegankelijk, beeldend en bij momenten sterk zintuiglijk.
"Ijzige druppels vielen uit de duisternis boven ons en raakten mijn huid met kleine, ijskoude schokken. Ik staarde naar het ondoorzichtige water om me heen, waarin lichtflitsen als haartjes in mijn rechteroogvliezen gingen staan."

Julie Kagawa varieert regelmatig in tempo: tijdens actiescènes voert ze het tempo op met korte, krachtige zinnen, terwijl er tijdens momenten van innerlijke reflectie ruimte is voor verdieping. Die afwisseling zorgt voor een meeslepende leeservaring.

Hoofdpersonage Sparrow maakt een voelbare groei door. Als doorwinterde dief heeft ze geleerd te overleven door alleen op zichzelf te vertrouwen. Ze verbergt haar emoties letterlijk onder een kap die haar gezicht afschermt van de buitenwereld. Gaandeweg begint die muur te barsten. Haar wantrouwen ten opzichte van anderen wordt uitgedaagd, zeker wanneer ze moet samenwerken. Waar ze aanvankelijk alleen aan haar eigen overleven dacht, begint ze zich – soms tegen wil en dank – in te zetten voor het grotere geheel. Die innerlijke strijd geeft het verhaal extra diepgang.

Fateless is een veelbelovende start van een nieuwe fantasyreeks. Julie Kagawa combineert een originele setting met spannende actie, subtiele emotionele ontwikkeling en een intrigerend hoofdpersonage. De wereld voelt warm, stoffig en gevaarlijk aan – en toch wil je er steeds verder in afdalen. Ik ben alvast benieuwd naar het vervolg, want deze eerste kennismaking smaakt naar meer.

Meer recensies van marijkesboekenkast