Sterke toevoeging aan de Thomas Berg reeks

marijkesboekenkast marijkesboekenkast
13 mrt 2026

Het onvermogen is het twintigste boek met Thomas Berg, hoofdinspecteur van de Leuvense Dienst Geweld, in de hoofdrol. De reeks is geschreven door de Vlaamse auteur Jo Claes. Zelf heb ik de serie pas vrij laat ontdekt en ben ik dus niet vanaf het begin ingestapt in de verhalen rond deze Leuvense hoofdinspecteur. Inmiddels staan er echter al verschillende delen in mijn boekenkast, en dat zegt eigenlijk al genoeg over hoe graag ik deze reeks lees.

Ook in Het onvermogen presenteert Claes een mooi uitgewerkt plot en een degelijk politieonderzoek. De personages voelen menselijk en geloofwaardig aan, waardoor het geheel uitgroeit tot een sterke misdaadroman. De spanning zit niet zozeer in spectaculaire actie, maar vooral in het onderzoek zelf. Stap voor stap komen er nieuwe elementen naar boven die telkens voor een verschuiving zorgen in het onderzoek. Daardoor wordt het voor de lezer steeds lastiger om snel een duidelijke verdachte aan te wijzen.

Het eerste deel van het verhaal is volledig gewijd aan het toekomstige slachtoffer, Michael De Angelis, en de periode die aan zijn dood voorafgaat. Dat vond ik een sterke zet van de auteur. Als lezer kreeg ik een goed beeld van wie het slachtoffer was en welke relaties hij had met de mensen om hem heen. . Tegelijk begon ik al snel te speculeren: welke van de personages die we leren kennen zou tot zoiets in staat kunnen zijn? En wat zou daarachter schuilgaan?

Thomas Berg is verder zijn vertrouwde zelf, maar er is ook een andere kant zichtbaar. Tijdens het onderzoek lijkt hij meer dan anders te twijfelen aan zichzelf als rechercheur en vraagt hij zich af of hij het nog wel in zich heeft. Die onzekerheid maakt hem voor mij als personage alleen maar interessanter, omdat het hem menselijker maakt.

Ik stoorde me wel aan het gedrag van Lou. Op verschillende momenten mengde ze zich in gesprekken of onderbrak ze anderen op een manier die mij begon te storen. Tegelijkertijd besefte ik lezen ook dat dit eigenlijk een goed teken is: wanneer een personage zulke reacties bij me oproept, betekent dat dat de personages overtuigend en levensecht zijn neergezet.

Het onvermogen is daarmee opnieuw een sterke toevoeging aan de reeks rond Thomas Berg: een zorgvuldig opgebouwd onderzoek, geloofwaardige personages en een plot dat de lezer tot het einde laat meedenken.

Meer recensies van marijkesboekenkast