Waardevol boek rond partnergeweld

marijkesboekenkast 29 januari 2026
Met Veilig verliefd brengen ervaringsdeskundigen Lyona Rose en Cynthirella Wentzel een waardevol boek dat zowel preventief als educatief kan werken rond partnergeweld. Ze maken een moeilijk en vaak onzichtbaar onderwerp bespreekbaar en tonen dat partnergeweld voorkomt in alle lagen van de bevolking — soms openlijk, maar vaker verborgen. Het boek reikt concrete handvatten aan voor mensen die zelf in zo’n situatie zitten, én voor mensen in hun omgeving die willen helpen.

Voor mij is Lyona Rose iemand die met haar boeken steeds opnieuw relevante, soms onderbelichte maatschappelijke thema’s naar voren brengt. Juist daarom was ik blij om te zien dat ze nu ook een non-fictieboek heeft geschreven dat zo duidelijk bedoeld is om mensen te ondersteunen en sterker te maken.

Het boek is overzichtelijk opgebouwd. Dankzij de duidelijke inhoudsopgave zie je meteen welke onderwerpen aan bod komen, wat het makkelijk maakt om gericht te lezen of terug te bladeren. De schrijfstijl is helder en toegankelijk: geen moeilijke woorden, geen complexe zinnen, maar duidelijke taal die zware thema’s draagbaar maakt. Dat zorgt ervoor dat het boek geschikt is voor een breed publiek.

Wat sterk naar voren komt, is dat partnergeweld veel breder is dan veel mensen denken. Niet alleen fysieke mishandeling, maar ook emotionele manipulatie, controle en subtiele grensoverschrijdingen krijgen aandacht. Daarnaast wordt ingegaan op hoe zulke situaties ontstaan én hoe je preventief kunt handelen.

Een van de meest waardevolle elementen vond ik de praktijkvoorbeelden, die visueel apart zijn weergegeven. Door echte ervaringen te lezen, komt de theorie veel harder binnen. Het maakt het herkenbaar, menselijk en confronterend op een manier die beklijft.

Mijn interesse in dit boek is ook persoonlijk. In mijn jeugd heb ik zelf te maken gehad met trauma en emotionele mishandeling, maar toen heeft niemand de signalen opgepikt. Daarom hoop ik dat dit boek veel gelezen wordt en dat de boodschap ervan wordt doorgegeven. Zodat mensen in de toekomst wél leren signalen herkennen en een helpende hand kunnen bieden aan iemand die vastzit in een onveilige situatie.

In de beschreven gevolgen op lange termijn herkende ik ook dingen bij mezelf, zoals mijn burn-out van vorig jaar, vermijdingsgedrag en een laag zelfbeeld. Dat is confronterend, maar tegelijk ook verhelderend: het geeft woorden aan dingen die vaak moeilijk uit te leggen zijn.

Een belangrijke boodschap uit het boek — en iets wat ik het afgelopen jaar zelf heb geleerd — is dat je alleen controle hebt over je eigen gedrag, niet over dat van een ander. Door je eigen grenzen te leren bewaken en je eigen patronen te herkennen, kun je wél stappen zetten richting herstel en veiligheid. Dat inzicht maakt dit boek niet alleen informatief, maar ook hoopvol.

Meer recensies van marijkesboekenkast