Een voor een
Ik dacht dat ik ’s avonds gewoon even een paar hoofdstukken zou lezen, maar voor ik het doorhad, had ik de laatste pagina al omslagen. Ik was volledig in de ban dit boek — opnieuw een verhaal dat me helemaal meesleepte, van de koningin van de plotwendingen, Freida McFadden. Echt, ik voelde bijna hoe mijn hart sneller ging slaan bij sommige scènes.
Deze keer neemt ze ons mee op vakantie met drie koppels. Al op weg naar hun bestemming hebben ze autopech en raken ze verdwaald in een bos. De proloog zette meteen de toon: een anoniem personage zegt: “Aan het einde van deze week komt slechts een van ons levend thuis.” Mijn hoofd zat meteen vol theorieën: wie zou dat kunnen zijn? En waarom zou iemand dat zeggen? Ik merkte dat ik al tijdens de eerste hoofdstukken bleef gissen.
Het verhaal wordt verteld vanuit twee perspectieven: Claire en “Anoniem”. Claire, een lerares, zit diep in de problemen in haar huwelijk; ze voelt zelfs haatgevoelens tegenover haar man Noah. Haar ongemak over de trip en haar frustraties tijdens de rit maken haar erg menselijk. Toch voelde haar karakter op sommige momenten wat vlak aan: de haat naar haar man toe is intens, maar de achtergrond hiervan had van mij nog iets sterker uitgewerkt mogen worden.
De hoofdstukken van Anoniem bieden een interessante afwisseling. Je krijgt een kijkje in het verleden van deze persoon, en ik voelde oprecht medelijden met wat hij of zij heeft meegemaakt. Tegelijkertijd bleef ik gissen: wie is Anoniem? Man of vrouw? Dat mysterie zorgde ervoor dat ik wou blijven verderlezen.
Hun dwaaltocht door het bos creëert een dreigende, bijna onheilspellende sfeer. De klauwsporen op de bomen voegen een extra dosis spanning toe, en wanneer uiteindelijk iemand verdwijnt, komt wantrouwen al snel bovendrijven. Wie is te vertrouwen? Wie zorgt ervoor dat de groepsleden één voor één verdwijnen? Freida McFadden weet twijfel te zaaien alsof ze het een kunst vindt — je verdenkt iedereen, en toch blijf je maar lezen.
Kortom, dit boek grijpt je vanaf de eerste pagina en laat je niet meer los. Spannend, mysterieus en vol onverwachte wendingen — precies wat je verwacht van McFadden.