Spannend, scherp en onweerstaanbaar verslavend.
Lieve Debbie, het nieuwste boek van plotkoningin Freida McFadden, is voor mij echt een voltreffer. Waar haar vorige boek me minder wist te overtuigen, heeft ze me deze keer helemaal meegekregen in het verhaal en het liet me niet meer los. Dit is zo’n boek waarbij je denkt: nog één hoofdstuk… en ineens ben je tientallen pagina’s verder: spannend, verslavend en heerlijk onvoorspelbaar.
Het plot is subliem opgebouwd. McFadden speelt opnieuw meesterlijk met verwachtingen, een hoofdpersonage met de nodige hoekjes af en verrast met plotwendingen die je niet ziet aankomen.
Het is zonder twijfel een van de sterkste boeken die ik tot nu toe van haar heb gelezen — al heb ik nog enkele titels tegoed.
Centraal staat Debbie, een hoofdpersonage met scherpe randjes en verborgen dieptes. Op het eerste gezicht lijkt ze de perfecte vrouw en moeder, iemand die haar gezin altijd op de eerste plaats zet. Maar al snel blijkt dat haar toewijding een duister kantje heeft. Debbie is intens, gedreven en soms ronduit verontrustend — precies dat maakt haar zo fascinerend. Haar onvoorspelbaarheid zorgt voor een constante onderhuidse spanning: je voelt dat dit iemand is die je beter niet tegen je in het harnas jaagt.
De fragmenten uit haar adviesrubriek zijn een geweldige toevoeging. De raad die ze hypothetisch aan andere vrouwen zou geven wanneer alle andere opties falen, overschrijdt de grens van absurd en zorgwekkend. Sommige passages zijn zo scherp en onverwacht dat ze zelfs humoristisch worden, wat een interessante lichtheid en vrolijkheid toevoegt aan de donkere elementen. Die balans tussen spanning en een bijna speelse vertelstijl maakt het lezen bijzonder aangenaam.
Kortom: Lieve Debbie is een pageturner pur sang — spannend, scherp en onweerstaanbaar verslavend. Een absolute aanrader voor wie houdt van thrillers met karakter, verrassingen en een hoofdpersonage dat je niet snel vergeet.