Meeslepende vervolg op A language of dragons
A war of wyverns is het meeslepende vervolg op A language of dragons en het is absoluut aan te raden om eerst dat eerste deel te lezen voordat je in dit verhaal duikt. Heel wat bekende personages keren terug, maar er worden ook nieuwe personages en draken geïntroduceerd. De hoofdrol blijft liggen bij Vivien Featherswallow, vertaler van drakentalen, die na de rampzalige gebeurtenissen uit het vorige boek, het ontketenen van een burgeroorlog, een cruciale rol krijgt binnen het verzet: het vinden van de mysterieuze Hebridische wyverns.
Omdat het voor mij al een tijdje geleden was dat ik het eerste deel had gelezen, had ik in het begin even tijd nodig om opnieuw in de wereld te komen en alle verbanden te leggen maar voor ik het wist, zat ik gekluisterd aan het boek.
Via het perspectief van Vivien krijgen we in de eerste hoofdstukken op een natuurlijke manier een korte opfrissing van de politieke verhoudingen tussen mensen en draken. Dat werkte voor mij erg goed: informatief zonder zwaar te voelen. De schrijfstijl is vlot en direct, met voldoende beschrijvende elementen om de wereld tot leven te brengen en een aangenaam leesritme te creëren.
Doordat alles vanuit Vivien wordt verteld, voelt het verhaal persoonlijk en introspectief. Je wordt meegenomen in haar gedachten, herinneringen en emoties. Je voelt haar onrust: ze wil een actievere rol spelen bij de rebellen, maar wanneer die kans dichterbij komt, blijft ze twijfelen. Haar zoektocht naar identiteit vormt een duidelijke rode draad — wie is ze werkelijk, en hoe verhoudt dat zich tot het beeld dat anderen van haar hebben of nodig hebben?
Het linguïstische aspect vond ik heel interessant. Het onderzoek naar talen en communicatie geeft het verhaal een sterke dark-academia-vibe, terwijl de aanwezigheid van draken zorgt voor de uitgesproken fantasylaag. Dit zijn beiden elementen die ik graag terugzie in boeken en deze combinatie werkt bijzonder goed.
Taal vormt een van de belangrijkste thema’s. Het boek laat zien dat taal macht is: essentieel voor communicatie, maar ook een instrument dat kan worden gemanipuleerd. De manier waarop vertaald wordt, kan subtiele verschuivingen in betekenis veroorzaken en zo politieke gevolgen hebben. Tegelijk toont het verhaal hoe het verdwijnen of onderdrukken van talen ook leidt tot het verlies van cultuur en identiteit. Je merkt duidelijk dat de auteur een passie heeft voor talen, en dat geeft het verhaal extra diepgang.
En ja — er zijn draken. Dat alleen al maakt mij enthousiast.
A war of wyverns is een verhaal vol actie, spanning en avontuur, maar ook een boek over identiteit, taal en macht. Nieuwe ontmoetingen, het ontdekken van andere culturen en de voortdurende politieke dreiging zorgen ervoor dat het verhaal blijft boeien en nieuwsgierig maakt naar wat nog komt.
En ja — er zijn draken. Dat alleen al maakt mij enthousiast.