Meer dan geslaagde samenwerking
Zoals inmiddels wel duidelijk is, vormt de samenwerking tussen James Patterson en J.D. Barker een ijzersterke combinatie. Ook De schrijfster bewijst opnieuw dat hun schrijfstijlen elkaar niet alleen aanvullen, maar elkaar zelfs versterken. Het resultaat is een thriller waarbij het plot strak in elkaar zit en je als lezer voortdurend op het verkeerde been wordt gezet.
Ik houd er enorm van wanneer een verhaal je telkens opnieuw weet te verrassen. Dat is hier absoluut het geval. Op het moment dat je denkt te begrijpen waar het naartoe gaat, trekken James Patterson en J.D. Barker de vloer weer onder je voeten vandaan. De spanning wordt zeer geraffineerd opgebouwd en de ontknoping komt als een krachtige, onverwachte slag. Echt wow, wat een rit.
Het tempo ligt hoog, mede dankzij de korte hoofdstukken en de afwisseling tussen heden en verleden. Hierdoor blijft het verhaal meeslepend en leest het heerlijk vlot door.
De manier waarop het verleden wordt verweven met het hoofdverhaal vond ik leuk. Via uitgeschreven politieopnames ontdekken we stukje bij beetje meer over de dood van een meisje en de veroordeling van de verdachte. Deze fragmenten roepen niet alleen vragen op over schuld en onschuld, maar zetten je ook aan het denken over mogelijke manipulatie en corruptie.
Dit heeft een directe invloed op hoe je kijkt naar het hoofdpersonage, Declan Shaw. Als lezer blijf je constant twijfelen: kun je hem vertrouwen, of kijk je naar iemand die zich knap weet te verschuilen achter zijn woorden?
De sfeer is donker, geladen en voortdurend prikkelend. Het verhaal houdt je letterlijk op het puntje van je stoel — niet vanwege actie alleen, maar door de psychologische spanning en het spel tussen waarheid en leugen.
Er is geen enkel moment waarop het verhaal inzakt. Je blijft doorlezen, steeds hongerig naar de volgende onthulling. Ik heb me geen seconde verveeld — ik heb dit boek echt verslonden.
De schrijfster is opnieuw een meer dan geslaagde samenwerking tussen beide auteurs. Het is een scherp geschreven, meeslepende thriller met een sterke psychologische gelaagdheid en een plot dat blijft verrassen. Het is overduidelijk dat ik ervan genoten heb, een echte aanrader.