Het scenario van een rauwe wereld
Dit boek zou zomaar een scenario kunnen zijn van een spannende TV-serie, ware het niet dat het de rauwe realiteit weergeeft van het Belgische Speciaal Interventie Eskadron (SIE).
Lionel D. , een voormalig lid van deze elite-eenheid, schets in een zeer duidelijk en niets-verhullende taal het leven van deze mensen die letterlijk in de vuurlinie staan ten dienste van ons allen. Door het oppakken van (zware) criminelen zorgen zij ervoor dat de gewone bewolking zorgeloos kan slapen, werken, leven. De laatste jaren werden zij geconfronteerd met een ongemeen sterke vorm van criminaliteit, nl. terrorisme. Het draait hier niet meer enkel om dieven, overvallers, kidnappers ; het gaat hier over een kwaad dat alles overstijgt.
We zien deze bijzondere interventieploegen maar sporadisch voorbijkomen in een nieuwsbericht. Er hangt een waas van geheimzinnigheid en stoerheid rond de beelden die ons bereiken. Maar onder de zwarte bivakmutsen schuilen mannen die ook echtgenoot, vriend, vader, ... zijn. Zij worden getraind om op te draven in situaties waar het erop of eronder is.
En dan lees je over de ontbrekende voorzieningen, de bureaucratie, waar deze ware helden mee te maken krijgen. Dat is hùn rauwe werkelijkheid die we nooit te zien krijgen of waar we nooit iets over horen.
De interventies die aangehaald worden zo op een lijst zien staan, geeft een heel akelig, maar ook een dankbaar gevoel voor deze eenheden. 'Akelig' omdat het over zoveel grote acties gaat, die op een paar jaar tijd onze hele samenleving op zijn grondvesten deed daveren. 'Dankbaar' omdat deze mensen ervoor zorgen dat u en ik met een gerust(er) gemoed kunnen leven, werken, slapen.
Het is eigenlijk geen aangename, ontspannende lectuur, maar doordat het verhaal rechttoe rechtaan gebracht is, laat het een heel bijzondere indruk na!