Origineel en verrassend verhaal
Wow, wat een verhaal! Het plot van Dodelijke dosis is origineel en razend spannend. Ik las eerder werk van Dirk Debeys, maar met deze thriller overtreft hij wat mij betreft zichzelf.
In Dodelijke dosis maken we kennis met de Leuvense hoofdinspecteur Valois. Hij staat voor een raadsel wanneer hij de moord moet onderzoeken op Ariane, een onderzoekster aan de KU Leuven. Ariane leek geen vijanden te hebben en leefde uitsluitend voor haar werk. Wanneer korte tijd later een man wordt vermoord die haar blijkt te kennen, lijkt dat een eerste aanwijzing in de zaak. Al snel groeit de vrees dat de dader nog niet klaar is met zijn dodelijke missie. En bovendien blijkt niet alleen hij geheimen met zich mee te dragen…
Debeys introduceert behoorlijk wat personages, maar hij voorkomt verwarring door vooraan in het boek een overzicht te geven van de belangrijkste namen. Vooral in het begin is dat een handige leidraad om vlot in het verhaal te komen.
Wat deze thriller sterk maakt, is het tempo. Vanaf de eerste bladzijde word je meegezogen in het onderzoek. Geen overbodige uitweidingen of ellenlange beschrijvingen die de vaart uit het verhaal halen — Debeys schrijft direct, helder en doelgericht. De personages worden geloofwaardig en menselijk neergezet, met hun eigen twijfels en drijfveren.
Toch heb ik één kleine bedenking. Wie veel politieromans en thrillers leest, zal het misschien herkennen: de norse speurder die zich niet altijd aan de regels houdt, van de zaak wordt gehaald en vervolgens op eigen houtje verder speurt. Ook Valois vertoont die typische trekjes. Hoewel dit het verhaal extra spanning geeft, voelt het motief ondertussen wat vertrouwd en zelfs lichtjes stereotiep aan.
Dat neemt niet weg dat de spanning tot op de laatste bladzijde wordt volgehouden. De ontknoping bevat bovendien een verrassende twist die mooi in het geheel past.
Debeys verweeft actuele thema’s in zijn verhaal, zoals de macht van farmaceutische bedrijven, politieke beïnvloeding en de morele dilemma’s waarmee wetenschappers en politiemensen geconfronteerd worden. Die maatschappelijke onderlaag geeft de thriller extra dimensie.
Kortom, Dodelijke dosis is een absolute aanrader!!!
Kortom, Dodelijke dosis is een absolute aanrader!!!