Spannend en verrassend
‘In het duister’ van Camilla Grebe is een spannende Scandinavische thriller.
Het verhaal speelt zich af in een klein fictief Zweeds dorpje, Storfosa. De korte sombere en donkere novemberdagen lenen zich perfect als setting voor dit duister verhaal.
In dit boek maken we kennis met Myra Stenbeck. Precies één jaar geleden verdween haar vijftienjarige zus Ella spoorloos. Myra heeft er geen vertrouwen in dat de politie alles in het werk stelde om haar zus terug te vinden. Als het lijk van een jong meisje gevonden wordt op een afgelegen plek is dat de trigger voor Myra om zelf op zoek te gaan naar haar zus. Maar daarmee brengt ze haar eigen leven in gevaar.
Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit verschillende perspectieven. We volgen Myra in de zoektocht naar haar zus. Daarnaast is er het perspectief van Pirjo, een rechercheur die betrokken was bij de zoektocht naar Ella en nu op zoek gaat naar de moordenaar van het meisje dat ze net vonden. En tenslotte krijgen we de visie van Manfred. Hij is een rechercheur die toegevoegd wordt bij het nieuwste onderzoek en tevens de ex van Pirjo. Door deze verschillende perspectieven krijgt het verhaal meer diepgang en heb je meer begrip voor de personages.
Je voelt in dit boek hoe de spanning langzaam opgebouwd wordt tot ze op het einde een absolute climax bereikt. De ontknoping is spannend en een complete verrassing. In “In het duister’ zijn de personages grondig uitgewerkt. Hun emoties, trauma’s en innerlijke dilemma’s geven een extra dimensie aan het verhaal.
Wat ik miste op het einde van het verhaal is het ‘waarom’. We weten uiteindelijk wie de dader is, maar ik bleef toch zitten met de vraag waarom hij deed wat hij deed. Bij een misdaadverhaal vind ik persoonlijk het ‘waarom’ even belangrijk als de ‘wie’.
Met ‘In het duister’ leverde Camilla Grebe eens te meer een ijzersterke thriller af die garant staat voor enkele uren gezonde spanning.