Schitterend begin van een nieuwe ya-serie
‘Broertje dood’ van Jonas Boets is het eerste deel van de young adult serie ‘Geheimen van een dief’.
Beknopte inhoud: Riema, een jong meisje, is een dievegge die dankzij haar superieure gehoor als de beste kluizen kan kraken. Op een dag wordt ze benaderd door een man die haar verplicht om voor hem een klus te klaren. Veel keuze laat hij Riema niet, want hij dreigt ermee Riema’s broertje te zullen vermoorden als ze de opdracht weigert. Alleen ….. Riema heeft geen broertje.
‘Broertje dood’ is gericht naar jongeren vanaf 13 jaar. Maar ook als volwassene heb ik van dit boekje genoten. Het is absoluut een leuk tussendoortje om te lezen als ontspanning.
Het verhaal laat zich vlot lezen dankzij de duidelijke en directe schrijfstijl van Jonas Boets. De schrijver weet je sympathie op te wekken voor zijn personage Riema. Riema is in feite een zielige figuur als je erover nadenkt: ouders vroeg verloren, van pleeggezin naar pleeggezin gegaan. Dit en het verhaal rond haar ouders en onbekende broertje geven het verhaal emotionele diepgang zonder dat het te zwaar wordt voor tieners.
Het verhaal heeft voldoende vaart om te blijven boeien, de spanning wordt gestaag opgevoerd. Voor doorwinterde thrillerlezers kan het boek misschien wat voorspelbaar overkomen, maar ik denk dat het plot voor de doelgroep zeker verrassend is.
Volgens mij is het, naar jongeren toe, een troef dat het boek niet zo dik is. De meeste tieners lezen jammer genoeg niet zo veel meer (schermpjes trekken hen meer aan) en een te dik boek ontmoedigt hen al voor ze er zelfs maar aan begonnen zijn. Ook het iets grotere lettertype is in die zin een pluspunt, vermoed ik.
‘Broertje dood’ is het eerste jeugdboek van Jonas Boets dat ik gelezen heb. En net zoals met zijn boeken uit de Aspe-reeks en met ‘Man van vele oorlogen’, heeft hij mij er aangenaam mee verrast.