Meeslepend verhaal
‘Een tragisch verhaal’ van Jo Claes is de 13de misdaadroman uit de Thomas Berg-serie.
Beknopte inhoud: in ‘Een tragisch verhaal’ wordt hoofdinspecteur Thomas Berg geconfronteerd met een lijk in één van de vijvers van de Norbertijnenabdij in Heverlee. Wat op het eerste zicht een zelfmoord lijkt, roept bij Berg de nodige twijfels op. Waarom zou een gelukkig en succesvol man op deze manier een einde aan zijn leven maken? Het onderzoek naar het overlijden van de man dreigt telkens weer vast te lopen.
Zodra je dit boek begint te lezen valt het op dat de schrijver over een ruime culturele interesse beschikt en dat hij een gedegen kennis heeft van de geschiedenis van Leuven. Tijdens het onderzoek naar de misdaad laat de schrijver zijn hoofdpersonage, Thomas Berg, constant associaties leggen met een toneelstuk van Sophocles (Koning Oidipous). Net zoals in dit toneelstuk komt Berg telkens weer voor nieuwe paradoxen te staan.
Zoals in de vorige verhalen uit deze serie speelt ook ‘Een tragisch verhaal’ zich af in Leuven. De schrijver weet de sfeer van Leuven tot leven te brengen op een zodanige manier dat de stad bijna als een personage uit het boek aanvoelt.
Het verhaal wordt langzaam opgebouwd. Jo Claes slaagt erin de lezer op zijn manier te betrekken bij de zoektocht naar de dader. Er zijn voldoende onverwachte plotwendingen om je als lezer blijven te boeien. Dit betekent ook dat je je eigen vermoedens over de ontknoping regelmatig moet bijstellen.
Je kan dit verhaal perfect als standalone lezen, alhoewel het een meerwaarde is als je al vertrouwd bent met het hoofdpersonage en de vaste nevenpersonages. Thomas Berg is niet de klassieke stoere held zoals we ze kennen in vele misdaadfiguren. Hij is een intelligent man die bedachtzaam de feiten onderzoekt.
‘Een tragisch verhaal’ is een aanrader als je houdt van spannende verhalen met voldoende psychologische diepgang.