Warm en meeslepend

Maritaleest 13 november 2025
‘Een gelukkig weerzien’ van Ellie Dean is het negende boek uit een serie verhalen die zich afspelen tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Britse dorpje Cliffehaven.
In elk deel van deze serie is Peggy Reilly het hoofdpersonage. Zij runt een pension, Beach View, waar ze onderdak biedt aan jonge vrouwen die ten gevolge van de oorlog een tijdelijk dak boven hun hoofd nodig hebben. Ze zorgt ervoor dat deze meisjes een warme thuis vinden tijdens een moeilijke periode in hun leven. In elk van de boeken maken we kennis met een nieuwe logé en met de gevolgen van de oorlog voor deze meisjes.
De sterke kant van deze serie is volgens mij dat, alhoewel de verhalen zich in volle oorlogstijd afspelen, de gevechten niet centraal staan. De oorlog vormt slechts de achtergrond van de verhalen die ons laten voelen welke impact de oorlog heeft op het dagelijks leven van iedereen: de mannen die gemist worden omdat ze aan het front zitten en de onzekerheid of ze nog zullen terug keren, de vernielingen, voedselschaarste, de angst om wat er komen gaat … . Maar ze gaan ook over de kracht van de vrouwen die in moeilijke omstandigheden overeind blijven, over familie, vriendschap, liefde en hoop
Elk van deze boeken uit de serie kan als standalone gelezen worden, de schrijfster geeft voldoende duiding om de situatie in het gezin van Peggy te begrijpen zonder de eerdere boeken gelezen te hebben.. Toch is het leuk om de 9 boeken in de juiste volgorde te lezen, want de personages uit de eerdere boeken worden soms wel vermeld.
Ellie Dean weet haar personages zodanig neer te zetten dat je niet anders kan dan mee te leven met hen. Wat ik een beetje jammer vind aan de personages is de beperkte nuance tussen hen: ze zijn ofwel goed ofwel slecht, er lijkt niemand tussenin te bestaan in haar boeken.
‘Een gelukkig weerzien’ is een leuk en ontspannend boek om te lezen, een aanrader voor een paar uurtjes aangenaam leesplezier.

Meer recensies van Maritaleest