Een emotionele rollercoaster

Maritaleest 01 februari 2026
‘Geschenk van de zee’ is de debuutroman van de Britse Julia Kelly.
Anno 1900. In dit verhaal voert de schrijfster ons mee naar een Skerry, een klein Schots vissersdorp. We maken kennis met Dorothy en Joseph. Dorothy komt vanuit de stad naar Skerry om er les te geven in het plaatselijk schooltje. Van meet af aan is ze niet welkom in de besloten gemeenschap van het dorp en wordt ze kil bejegend door de dorpelingen. Joseph is een visser. Tijdens een zware storm vindt Joseph een jongetje op het strand. Het ventje is sterk verzwakt, maar overleeft de ramp. Op verzoek van de dominee zorgt Dorothy voor dit onbekende kind, een kind dat sprekend lijkt op haar zoontje dat ze jaren geleden moest afgeven aan de zee. Voor Dorothy is dit het begin van een emotionele rollercoaster.
‘Geschenk van de zee’ is een boek dat je direct aangrijpt. Je voelt als het ware de geheimen van het dorp aan, wat de nieuwsgierigheid voedt en aanzet tot verder lezen. De schrijfster licht slechts met mondjesmaat tipjes van de sluier op over het verleden, een verleden dat duidelijk een heel pertinente rol speelt bij de hedendaagse gebeurtenissen.
Met Dorothy schept Julia Kelly een intrigerend personage. Dorothy groeide geïsoleerd op bij een dominante en strenge moeder, die vond dat plezier zonde is. Dit heeft ertoe geleid dat de volwassen Dorothy het moeilijk heeft om zich open te stellen voor andere personen en van het leven te genieten. Hierdoor komt haar houding over als hooghartig, waardoor ze de dorpelingen nog meer tegen zich in het harnas jaagt.
‘Geschenk van de zee’ is een verhaal dat bol staat van diverse emoties. Het verhaal getuigt hoe ver de gevolgen van roddels en leugens kunnen reiken. De aantal van de thema’s in dit boek zijn liefde, geheimen, schuldgevoel, verlies en de kracht van naastenliefde en hoop.
Julia Kelly beschrijft het vissersdorpje op een beeldende manier. Je kan je de klif waarop Dorothy woont en de woeste zee eronder zo voor de geest halen. De beklemmende sfeer in het dorp weet ze treffend weer te geven.
‘Geschenk van de zee’ is zeker een aanrader als je je graag inleeft in een historische en emotionele roman.

Meer recensies van Maritaleest