Corruptie en geweld vieren hoogtij

Maritaleest 19 oktober 2025
‘Hefboom’ van Peter J.L.M. Bernink is een thriller die je meeneemt naar een wereld van corruptie en meedogenloos geweld.
Korte inhoud: Vier studenten werken aan een algoritme dat de hedgefondswereld op zijn kop kan zetten. Ze beseffen het risico dat hun uitvinding met zich meebrengt en beslissen om het voor zich te houden. Dat is niet naar de zin van een aantal geslepen beleggers die dit algoritme koste wat kost in hun bezit willen krijgen. Om dit te bereiken schuwen ze geen geweld. Als één van de studenten vermoord wordt en de andere drie spoorloos verdwijnen worden hobbyspeurders Koch en oud-hoofdinspecteur Popma op de zaak gezet. Maar ook zij komen voor een raadsel te staan…
‘Hefboom’ begint veelbelovend met een cliffhanger. De volgende bladzijden zakt het tempo van het verhaal in en vond ik het wat langdradig. Het is pas in de tweede helft van het boek dat er opnieuw vaart in het verhaal komt. Vanaf dan is het best een spannend boek.
Het plot van het verhaal is origineel. Soms vond ik het aanvankelijk wat moeilijk om te volgen omdat de werelden van hedgefondsen en van algoritmes voor mij vreemd zijn. De personages worden met weinig psychologische diepgang beschreven waardoor ik mij weinig betrokken voelde bij het verhaal.
De schrijfstijl van Peter J.L.M. Bernink is direct, zonder overbodige franjes. Hierdoor blijf je gefocust op de essentie van het verhaal, maar komt het geheel nogal afstandelijk over. Het verhaal wordt verteld in een chronologische volgorde zonder terugblikken naar het verleden. Dit maakt het gemakkelijker om de draad in het boek te zien.
Voor mij was dit het eerste boek dat ik las van deze schrijver. Hoewel ik het een goed verhaal vond, ben ik niet echt enthousiast over dit boek. Dit is uiteraard een heel persoonlijke mening.

Meer recensies van Maritaleest

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Een ontroerende en betoverende roman over familie, herinneringen en hoop, waarin het verleden van Libanon wordt verweven met de zoektocht van twee Canadese zussen naar hun roots. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Na de mysterieuze dood van haar beroemde moeder ontvangt Mackenzie brieven die duistere geheimen onthullen achter haar moeders succes. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.