Overtuigend
‘The Amazing Generation’ is een boek dat zich richt naar jonge tieners. Het doel van dit boek is deze jongeren bewust te maken van de gevaren van het internet en van de trucjes die de ‘tech-tovenaars’ gebruiken om hen zo lang mogelijk aan hun scherm te kluisteren. Een ander doel van dit boek is om tieners te laten inzien dat er leuke en zinvolle alternatieven zijn voor schermpjestijd.
Ik was geïnteresseerd in dit boek omdat ik een twaalfjarige kleinzoon heb die, zoals vele van zijn leeftijdsgenoten’ verslingerd is aan online gamen. Ik heb dit boek in één ruk uitgelezen en er zelf echt heel wat van opgestoken. Het boek is onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek. De thema’s die aan bod komen zijn oa: mentale problemen door internetgebruik, slaapgebrek, online pesten, verlies van vrije tijd, verlies van de banden met familie en vrienden, eenzaamheid.
De uitvoering van het boek is aantrekkelijk voor jongeren. De vrolijke, kleurrijke cover trekt direct de aandacht. In het boek vind je korte stukjes tekst die afgewisseld worden door een kort stripverhaal. Doorheen gans het boek vind je leuke illustraties. Dit alles samen zorgt ervoor dat het boek zich heel vlot laat lezen.
Ik heb wel een paar bedenkingen. De inhoud van dit boek is zo bevattelijk mogelijk gehouden, maar ik weet niet of dit voldoende is om begrijpelijk te zijn voor de doelgroep. En een tweede opmerking is dat dit boek gericht is naar een Amerikaans publiek, wat logisch is gezien de schrijvers Amerikanen zijn. In grote trekken kunnen onze Vlaamse tieners zich hier zeker in herkennen, maar toch schept de Amerikaanse inslag een afstand tegenover de lezer hier.
Met die bedenkingen bedoel ik zeker niet dat dit geen goed en waardevol boek is. Ook als er hier door dit boek maar een paar jongeren kritischer naar hun internetgebruik gaan kijken, heeft het zijn doel bereikt.
Maar …. je moet eerst de vooral de jongere zover krijgen dat hij/zij dit boek effectief gaan lezen. En ik vrees dat dit niet voor de hand liggend is als je vaststelt hoe weinig jongeren nog interesse hebben voor boeken. De aantrekkingskracht van die schermpjes is zo, zo groot!!!! ☹