Spannend en mysterieus

Maritaleest 19 juni 2025
‘Sub rosa’ van Jo Claes is een prequel van de Thomas Berg-reeks, waarvan er inmiddels al twintig verschenen zijn.
Toen ik dit boek in handen kreeg, vroeg ik mij af wat de titel betekent. Sub rosa is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat iets vertrouwelijk/geheim is.
In ‘Sub rosa’ neemt Jo Claes ons mee naar 1990, in de periode dat de latere rechercheur Thomas Berg nog een student theologie was en niet goed wist welke richting hij uit wou met zijn leven. Hij raakt verwikkeld in een mysterieus verhaal rond een Judas-manuscript waarvan men niet kan bevestigen noch ontkennen dat het authentiek is. Berg stort zich met een extreme gedrevenheid op het onderzoek naar dit raadsel. Hierdoor wordt het voor hem duidelijk wat hij verder wil doen in zijn leven.
In dit verhaal mixt de schrijver spanning, filosofie en religie op een vlotte manier. Ook als je geen religieuze achtergrond hebt, kan je dit verhaal perfect volgen. De schrijfstijl van Jo Claes is vlot en toegankelijk. Het personage van Thomas Berg wordt met veel diepgang uitgewerkt. Als je eerdere boeken las met Berg als hoofdpersonage is het leuk om meer achtergrondinformatie over hem te weten te komen. Dit zal het lezen van volgende boeken uit deze serie alleen maar aangenamer maken.
Net zoals de andere verhalen uit de Thomas Berg-serie, neemt de schrijver ons op sleeptouw door Leuven. Hij weet de sfeer van deze studentenstad treffend weer te geven.
Het boek bestaat uit twee verhalen. Enerzijds is er het hoofdverhaal met Berg als hoofdpersonage. Anderzijds is er een fictieve vertaling van een manuscript van Judas ‘Memoires van een verrader’. Persoonlijk sprak dit tweede deel mij minder aan.
Naar mijn mening is dit boek een aanrader voor wie houdt van misdaadverhalen met diepgang.

Meer recensies van Maritaleest