Meer dan 6,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Leer de geheimen van onze eigen mogelijkheden kennen.

De cover van De mens als ontwerp heeft een koele, neutrale kleur blauw. Is het de hemel, het bovennatuurlijke, het universum of een weergave van onsterfelijkheid wat hier afgebeeld is? Wat het ook mag zijn, het spreekt tot de verbeelding en past bij de boodschap die Gregg Braden wil uitdragen.

Mijn verwachtingen waren hooggespannen. Braden wordt in één adem genoemd met Lynne McTaggart en Bruce Lipton. Beide auteurs zijn bij mij erg geliefd, vooral doordat ze wetenschap met spiritualiteit combineren. Dat maakte me nieuwsgierig naar dit boek en vooral naar de nieuwe kijk op de evolutie.

De hoofdvraag uit De mens als ontwerp, ‘wie zijn we?’, brengt ons automatisch op de evolutietheorie van Darwin. Braden toont aan dat er ontdekkingen zijn gedaan die deze theorie in twijfel trekken. Bepaalde eigenschappen van het universum met haar levende wezens kunnen het best worden verklaard door de aanwezigheid van een intelligentie en niet door een ongericht proces als natuurlijke selectie en puur toeval. Doordat we blijven vasthouden aan de bestaande evolutietheorie is er geen ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. In deze oude wereld zijn het najagen van materiele rijkdom, het afleiden van de geest (door verslavingen) en toegeven aan zintuigelijke prikkels de belangrijkste dingen in het leven. Alles voor onszelf, want we zijn tóch niet meer dan het toevallige product van willekeurige mutaties. En waarom zouden we dan niet alles en iedereen vernietigen? Een bijzonder actueel thema dat consumentisme en uitbuiting van de natuur aan de kaak stelt.

Braden laat zien dat nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen een verband hebben ontdekt tussen bepaalde genezingsmethoden uit het verleden en hun vermogen om de balans in ons lichaam te herstellen. We zijn onderdeel van iets groots, krachtigs en mysterieus, alleen zijn we het vergeten. Door bewustwording en het doen van eenvoudige oefeningen kunnen we het ons weer herinneren.

We worden gewezen op het gevaar van het Darwinistisch denken en Braden geeft ons handvatten om ons ontstaan in een ander daglicht te plaatsen. Het gevolg zou zijn dat competitie ingeruild wordt voor wederzijdse hulp. Dit is echt een overweldigend boek. Er staat zoveel informatie in dat het je kan laten duizelen. Noten en verantwoording staan achterin het boek, evenals een register. De vertaling had hier en daar beter gekund en ik had meer aan te bevelen literatuur verwacht. Maar dat zijn slechts kleinigheidjes vergeleken bij de kwaliteit en grandeur van dit werk. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen.


“Laten we onszelf het juiste verhaal vertellen.”

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marjan van Druenen

Gesponsord

Wanneer een bekende influencer wordt ontvoerd is het aan herstellend criminoloog Jackie Laurijssen de taak om haar veilig terug te halen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.