Onovertroffen!
Wat was dit weer góed!
Al sinds 'Ik reis alleen' ben ik enorm onder de indruk van het werk van Samuel Bjørk en kijk ik steeds reikhalzend naar een volgend deel. Het voorlaatst verschenen deel, 'De terugkeer van Mia' heb ik 4 sterren gegeven, maar alle andere delen 5 en dat gaat dit deel absoluut ook weer krijgen.
Het is spannend, aangrijpend, een echte klopjacht en de schrijfstijl van Bjørk is ongeëvenaard! De manier waarop hij je aan het boek gekluisterd houdt, je meeneemt in de gedachtenprocessen en gesprekken van de politiemensen door de superscherpe dialogen en fragmentarische schrijfstijl... ik kon niet stoppen met lezen!
Het plot is akelig, scherp en erg sterk. Het begint gelijk. In het eerste hoofdstuk lees je over een aanslag met een bomgordel in de Oslose metro om 09.07 uur. En dat blijkt de eerste van een serie...
Holger Munch en zijn team werken in een race tegen de klok om erachter te komen wie de dader is of op zijn minst wie het volgende slachtoffer zal zijn, zodat een nieuwe bomaanslag voorkomen kan worden. Als lezer puzzel je mee en word je zo van hot naar her gesleept dat je niet meer weet wie je kan vertrouwen. Op een gegeven moment heb ik me maar gewoon neergelegd bij het feit dat Bjørk eigenlijk altijd een dader heeft die ik als lezer niet geraden krijg en me laten meeslepen door het verhaal.
Ook de onderlinge band tussen de collega's in het politiebureau en de impact van Mia's tweelingzus op het leven van Mia zijn goed uitgewerkt. Ik ben ondertussen wel een beetje het spoor bijster wat de chronologische volgorde van de serie is, maar het maakt wel dat dit boek ook heel goed als losstaand deel te lezen is. Je wordt goed meegenomen in hoe het leven van de politiemensen eruit ziet en hebt de informatie uit eerdere boeken niet nodig.
Kortom: Lees dit als je de serie van Bjørk volgt, want het zal je zeker niet teleurstellen! Maar lees dit ook als je zijn werk niet kent, want het is een uitstekende kennismaking!