Fascinerend verhaal over een heldin

Marjolein82 29 januari 2026
Ik mocht meedoen aan de blogtour van Codenaam Helene. Van Kok Boekencentrum ontving ik dit recensie-exemplaar, waarvoor hartelijk dank!
Wat een fascinerend verhaal is dit! Het boek las als een trein, het is een vrij dik boek (484 bladzijdes) maar je vliegt er zo doorheen.

1936. De Australische Nancy Wake heeft met de nodige bluf een baan als journaliste bemachtigd bij een Parijse krant. Wanneer de nazi’s Frankrijk binnenvallen sluit Nancy zich aan bij het verzet. Met de nodige sarcasme en soms grofheid houdt Nancy het hoofd omhoog en groeit ze zelfs uit tot een leider in het verzet. Onder verschillende schuilnamen weet Nancy de nazi’s op verschillende manieren te saboteren en is ze de nazi’s steeds te snel af.

Het verhaal heeft 2 tjidlijnen, 1936 en 1943. In 1936 lees je hoe Nancy in Frankrijk terecht komt en haar man Henri leert kennen. In 1943 keert ze als Britse spionne terug in het bezette Frankrijk en groeit ze uit tot leider van het verzet, met rode lippenstift als haar wapenuitrusting. Haar onverschrokken moed, haar lef, haar durf en haar kracht is wat mij het meeste bij zal blijven van deze roman. Sommige scenes laten je glimlachen en bij sommige scenes lopen de rillingen over je rug van wege de gruwelijke details. Juiste deze combinatie is de kracht van dit boek.

Dit boek behoort zeker tot 1 van mijn favorieten!

Meer recensies van Marjolein82