Aangrijpende geschiedenis
Met Wat de bergen bewaren heeft Ellen Marie Wiseman weer een prachtige roman afgeleverd! Ik heb altijd gedacht dat eugenetica was bedacht door Hitler en zijn nazipartij. Het blijkt dat dit in Amerika al eerder speelde. Gezinnen worden uit elkaar gerukt, mensen worden als zwakzinnig en lichtzinnig bestempeld om de groei van de bevolking af te remmen én om hun land af te kunnen pakken. Dit verhaal blijft me nog lang bij.
Deze roman heeft overigens wel wat raakvlakken met haar eerdere roman De verdwenen meisjes van Willowbrook, maar is toch een totaal ander verhaal.
De jonge Duits/Italiaanse Lena emigreert met haar dochter, moeder en broer naar Amerika in de hoop op een beter leven. Eenmaal in Amerika aangekomen wordt ze ruw gescheiden van haar moeder en broertje en moet ze het in haar eentje zien te redden. Ze kan terecht bij een ver familielid dat in een vervallen hut in de bergen van Virginia woont. In het begin kan ze maar moeilijk wennen aan haar nieuwe leven maar langzaam maar zeker ontdekt Lena dat ze in een hechte gemeenschap terecht is gekomen. De buurtbewoners zijn bang voor de staat die van plan is om de inwoners af te schilderen als achterlijk en inferieur zodat ze hen van hun land kunnen verdrijven. Dan komt Lena voor een onmogelijke keuze te staan.
Deze roman is een echte aanrader voor de liefhebbers van historische romans. Een aangrijpende geschiedenis die nooit meer herhaalt mag worden!