een ontdekkingstocht in emoties die je vervelend maar ook als prettig kan ervaren.
Na Gozert kwam ik ook het boek ‘ Een rugzak vol’ geschreven door Pieter Koolwijk tegen.
Bij Passend lezen is het boek beschikbaar in viervormen. Er is een versie via de streamingdienst beschikbaar. Er is een daisy cd voor de daisyspeler, een brailleversie die bestaat uit 7 banden en het elektronische boek.
Het boek is uitgegeven bij Lemniscaat en kent opnieuw prachtige illustraties gemaakt door Linde Faas (de illustraties zijn bekeken door mijn zoon).
Ik heb ook nu weer gekozen om de brailleversie te lezen. Emoties en fantasie vind ik zoiets moois om in je hoofd te mogen beleven.
In ‘een rugzak vol’ maak je kennis met Obi. Zijn ouders zijn gescheiden en maken regelmatig ruzie. Obi moet met de trein naar zijn moeder omdat zijn vader hem niet kan brengen. Hij krijgt een oude, grote rugzak mee en beleeft de vreemdste avonturen. Er komen verschillende, gekke stemmen uit.
Obi maakt in de kringloop een foutje en geeft teveel geld uit en komt in de knoop met het kopen van het kaartje voor de trein. Hij komt daardoor te kort. Hij kiest ervoor om een stuk te gaan lopen. Tijdens deze reis komt hij in verschillende situaties terecht, het zijn leuke, leerzame en soms minder leuke ervaringen die hij opdoet. Iets wat in het gewone leven ook voorkomt. De onderliggende boodschap is dat emoties er mogen zijn, ze kunnen in elkaar overlopen en het is niet erg om ze te voelen.
Dit heb ik tijdens het lezen in braille zeer duidelijk ervaren en misschien vertel ik er wel teveel mee, maar emoties beleef je ieder op een eigen manier.
Na ‘ Gozert’ is dit pas het tweede verhaal dat ik van Pieter Koolwijk heb gelezen. Een verhaal dat me tijdens het lezen in braille heeft geraakt en omdat mijn zoon het boek ook had gelezen, konden we samen erover in gesprek raken. Hij vond de illustraties zeer passend bij het verhaal en het gaf hem zeker veel herkenning in de zoektocht door emoties en het leren omgaan met emoties. Je hebt de vervelende en de fijnere emoties maar deze mogen er ook zijn en dat is zo mooi verwerkt in dit verhaal.
Ook dit boek heeft het plezier in braille lezen aangewakkerd en is een echte aanrader om de beleving van taal te ervaren. Het biedt diepgang en gespreksstof over onderwerpen die voor kinderen maar ook volwassenen lastig kunnen zijn.