leuk verhaal met mooie boodschap
Ik had al eerder een aantal boeken geschreven door Kirstin Rozema gelezen en nu kwam ik opnieuw een jeugdboek tegen dat mijn nieuwsgierigheid wekte door de prettige schrijfstijl van Rozema.
Het is een spannend verhaal dat zich afspeelt in Haaksbergen. Het verhaal draait om de stoere Tom die van plan is te gaan inbreken bij meneer Derks. In de ogen van Tom is meneer Derks, de eigenaar van de winkel, op leeftijd en zal hij de inbraak niet merken denkt Tom. Het gesprek dat Tom hierover met zijn vrienden heeft buurjongen Tim met zijn mobiel opgenomen. Tom komt tot de ontdekking dat zijn plannen uitgelekt zijn en hij wil hoe dan ook de opname in handen krijgen.
Tom zet hoe dan ook de inbraak door. Alleen dan loopt hij tegen de lamp en krijgt een onaangename verrassing voor zijn kiezen.
Meneer Derks was namelijk al op de hoogte en had samen met moeder Nicole die bij de politie werkt een plan gemaakt. Hij wilde Tom een lesje leren in plaats van hem in de gevangenis te laten belanden.
Ook dit verhaal leest weer vlot en prettig. Het kent een langzame opbouw tot de climax en de verrassing is net als voor de lezer en Tom een verrassing. De ontknoping is verrassend en in het nawoord legt Rozema nog uit dat het in de werkelijkheid niet zal voorkomen. Een eind zoals zij aan het verhaal heeft gegeven is een droom en zal niet direct voorkomen. Het verhaal zou de jongeren moeten helpen nadenken dat criminele acties gevolgen hebben.
Het verhaal kent verscheidene thema’s waar vriendschap en loyaliteit heel belangrijk zijn, maar ook wat stoer gedrag veroorzaakt. Het is herkenbaar beschreven voor de jeugd.
Het was al met al dan ook weer een heerlijk verhaal om te lezen. De illustraties gemaakt door Sandy Wijsbeek geven het verhaal een extra tintje.