opnieuw subliem

MarlousVisser 27 januari 2026
Uitgever AMBO|Anthos vroeg of ik interesse had om het tweede deel van Michael Berg te lezen. Na deel een Terugkeer, mocht ik nu deel twee ‘ Vergelding’ lezen.
In ‘Vergelding’ gaat het verder waar je in Terugkeer eindigt. De vermiste Kelly wordt door Alex opgespoord en bevrijdt uit de handen van ‘de tandarts’. De opluchting dat Kelly vrij is, heeft de kanttekening dat de gruwelijk toegetakelde lichamen van de andere vermiste vrouwen ook gevonden worden.
Voor Alex is dit even een moment dat hem raakt. Hij is onderweg naar het kasteel van zijn vader om daar de verjaardag van zijn gehandicapte zus Emmie te vieren. Even een moment van welkome afleiding.
Maar dan komt hij aan in het huis waar alles overhoop is gehaald, waar de iconen zijn verdwenen en Alex zijn vader dood aantreft in zijn stoel.
De vraagt rijst of dit een natuurlijke dood is, of is hier sprake van moord.

Ondertussen lees je ook het verhaal over Petra, Deborah en Marije. Zij worden naar een streng meisjesinternaat gestuurd in de buurt van Valkenburg. Ik vond het een boeiende lijn die uiteindelijk op uitzonderlijke wijze tot een verhaal komt in het heden als cold case.

Op sublieme wijze zijn de twee verschillende verhaallijnen samen tot een verhaal gevormd. Farida en Frings uit Terugkeer zijn ook weer van de partij.

Het verhaal slurpt je op naar een omgeving die je in je hoofd als film kan afspelen. Gecombineerd met de benodigde spanning opnieuw een ijzersterk verhaal dat ik met groot plezier tot in de late en de vroege uurtjes gelezen heb.

Bedankt @ambo|anthos voor de mogelijkheid om het vervolg ook te lezen.

Meer recensies van MarlousVisser