Een feelgood over zelfontdekking, familiebanden en onverwachte wendingen

Marte 03 oktober 2023
In ‘Als je wint’ van Gaby Rasters gaat het over het roerige leven van Tess. Zij is een jonge vrouw die mensen snel vertrouwt en daardoor nogal eens haar neus stoot. Haar moeder is overleden en ze mist haar enorm. Ook m.b.t. werk/studie en de bakkerij, een familiebedrijf, loopt het allemaal niet lekker. En dan staat er ook nog eens een man voor de deur die beweert haar echte vader te zijn. Wat voor gevolgen heeft dat voor de relatie met haar neef Justin? En gaat de grote geldprijs die zij wint ervoor zorgen dat alle problemen opgelost worden?

Het boek begint met een intrigerende proloog die meteen nieuwsgierig maakt naar wat er komen gaat. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Tess (ik-vorm), die ook brieven schrijft aan haar overleden moeder, wat een diepere laag aan het verhaal toevoegt. Hoofdpersonage Tess is lief, erg naïef en impulsief en dit is eigenlijk niet helemaal te rijmen met haar uiteindelijke beroepskeuze. Ze probeert in haar eentje de wereld te redden, maar krijgt gelukkig hulp van haar collega's en nieuwe vrienden. En vooral haar sympathieke neef Justin, die een onmisbare steun in de rug blijkt te zijn.

Gaby Rasters' schrijfstijl is gevoelig en meeslepend en ze weet de emoties van haar personages op een fijne manier over te brengen. Hoewel ik een beetje de connectie mis die ik in sommige van haar andere boeken vond. Een overvloed aan gebeurtenissen, bijpersonages en details leidt soms wat af van de kern van het verhaal. Toch is ‘Als je wint’ een fijne roman met leuke invalshoek, want het blijkt maar weer dat geld niet gelukkig maakt. De subtiele kerstsfeer aan het begin en het getal 42 dat telkens terugkomt maken het helemaal af. Een fijne feelgood over zelfontdekking, liefde, vriendschap, familiebanden en met onverwachte wendingen.

(3,5 *)

Meer recensies van Marte