Hooggespannen verwachtingen, maar een illusie armer
Dit boek stond al even in mijn kast, en met het vooruitzicht van de verfilming leek het me een goed moment om het boek eens van de plank te nemen, en er aan te gaan beginnen. Met een slechte voorbereiding (want: The Wizard of Oz nog nooit gelezen) begon ik aan dit boek.
Met de aankomende verfilming en succesvolle Broadway-musical achter de rug, had ik hoge verwachtingen. Maar helaas viel het verhaal me tegen.
De auteur gebruikt een mooie, poëtische schrijfstijl die je helemaal naar een andere wereld voert. Met af en toe een uitstapje door middel van een banale (vaak seksuele) twist die ik afbreuk vond doen aan het verhaal. Af en toe kon ik me in een hoofdstuk of een verhaallijn verliezen, maar veel vaker verdwaalde ik erin. Er word een mooie wereld geschetst, en enkele verhaallijnen en allegorieën zijn interessant, maar er is daarnaast ook heel veel overbodig en afleidend.
Het verhaal deed me denken aan een satire zoals Animal Farm, en op dat niveau kan ik het boek waarderen. Maar over het algemeen ben ik een illusie armer.