Een prachtig verhaal van een vluchteling
De setarspeler is een prachtig verhaal over Daijri die om gegronde redenen uit Iran vluchtte.. Het boek is gebaseerd op een ontmoeting van de schrijver met een Iraanse kunstenaar. Daijri is 17 als hij in Nederland aankomt, in het asielzoekerscentrum ontmoet hij Zilan en ze worden verliefd. Dan wordt Daijri overgeplaatst naar Leiden, en neemt Zilan na een tijdje de telefoon niet meer op. Ze lijkt van de aardbodem verdwenen.
Daijri is een gevoelige bescheiden jongeman die zijn familie en de bergen enorm mist. En nu is ook zijn geliefde spoorloos. Het enige wat hem kan troosten is de muziek.. Hij kreeg op zijn vlucht de setar (een soort luit) van zijn vader mee.
Ook kan hij zijn gevoel kwijt in een groot kunstwerk van hout.
Na vele jaren lukt het hem een woning te krijgen en begint zijn nieuwe leven wat meer kleur te krijgen. Zeker als hij bij een dagopvang op een tuin kan komen helpen vindt hij echt zijn draai.
Het is zo enorm belangrijk fijne mensen tegen te komen op je pad.
Komt Zilan uiteindelijk in zijn leven terug..? Je gunt het hem zo.
Je gaat echt van hem houden en leeft helemaal mee met deze lieve jongen. Bijna is hij te lief denk ik nu. Zijn reis en zijn groei, van een eenzame jongen met heimwee naar een man die zijn leven in eigen hand neemt, is mooi om te lezen, komt ook levensecht over.. Anne heeft een verfijnde beeldende schrijfstijl die je echt meeneemt in dit ontroerende verhaal.
Ook kan hij zijn gevoel kwijt in een groot kunstwerk van hout.
Het is zo enorm belangrijk fijne mensen tegen te komen op je pad.
Komt Zilan uiteindelijk in zijn leven terug..? Je gunt het hem zo.