Om de tuin geleid door schijnwerelden !

maryse maryse
29 mrt 2026

In dit derde deel rond Officier van Justitie Rixt van Leeuwen daal je af naar het darkweb, de plek waar de gebruikelijke zoekmachines, zoals Google, geen toegang hebben. Het is het anonieme schuiloord van politieke activisten in dictatoriale landen maar ook van criminelen die in drugs of wapens handelen of van andere burgers die de omgangsvormen van onze samenleving niet willen respecteren. Een perfecte 'hang out', dus, voor thrillerpersonages!

KASSA, KASSA !
Toch is het startschot van dit plot voor Beau, een ijdele en vooral ambitieuze influencer die zich voor het karretje laat spannen van haar manager en zijn vrienden uit de reclamebusiness. Je hoort de kassa al rinkelen! Ook voor haar partner, de AI-expert Arjen, is een dubieuze rol weggelegd. Als blijkt dat de mannen de afspraak met Beau erg vrij interpreteren, moet ze haar improvisatievermogen en weerbaarheid aanspreken om aan het langste eind te kunnen trekken.

Omdat workaholic Rixt en haar team lange tijd de schijnwereld van de influencers niet van de echte kunnen onderscheiden, verliezen ze kostbare tijd. Dat de bravoure van de snelle jongens hen uiteindelijk de das omdoet, is een meevaller. Maar als de hachelijke situatie zich herhaalt, is het rechercheteam niet meer bereid om de handen uit de mouwen te steken... tot twee tieners een verband met het darkweb ontdekken. Rixt moet even slikken als ze beseft dat ze niet vertrouwd is met de Tor-browser en het surfen in de krochten van internet. In deze high tech-maatschappij word je snel oud. Ook de AI-filmpjes van Arjen zijn bedoeld om te misleiden. En wat gezegd van de manipulatieve Beau? Toch ben je opgelucht dat ze een kat met zeven levens is!

RECHTSSTAAT ONDER DRUK
'Ontvolgd' is geen boek om blij van te worden. Rixt en haar medewerkers worden op snelheid gepakt. Als aan het eind van de rit het dossier wordt dichtgeklapt, valt er niet veel te juichen. Het s-woord van de Officier van Justitie is veelzeggend. Je kunt je niet voorstellen dat de spons meteen over de slaaparme nachten gaat. Of over de gebruikte financiële middelen. En als lezer ontkom je niet aan het idee dat de rechtsstaat sinds enige tijd wat wankel op de benen staat. Door het versmelten van boven- en ondergrond worden politie en justitie in een wurggreep genomen.

Daarnaast is 'Ontvolgd' een aanklacht tegen het machogedrag van een flink aantal mannen. Dat kan zo maar ontaarden in agressie en misbruik van vrouwen. En als je onder de radar van het darkweb blijft, dan kun je onder gelijkgestemden lekker seksistisch schelden of sadistisch lachen om een afgetuigde vrouw. Met dit krachtig gecomponeerde verhaal heeft Bregje Rebergen niet alleen een uiterst onderhoudend plot afgeleverd maar ook een verontrustende vinger aan de pols van onze tijd gehouden!
Lees meer op: https://inktkoelie.blogspot.com/

Meer recensies van maryse