Super leuk!
Circus op zee gaat over twee meisjes in een andere tijd. Jula is in het heden (nu 2025) en Lot in het verleden, 1934. Eerst is het een hoofdstuk met Jula en dan weer een hoofdstuk met Lot. Jula’s ouders hebben een circus. Op een dag gaan de ouders van Jula en Rein ineens weg met de Pipistrelli bus. Hun ouders willen dat ze gewoon naar school blijven gaan tot de kerstvakantie. Jula en Rein zijn het hier niet mee eens. Wat iedereen moet de Pipistrelli toren zien! De Pipistrelli toren is een toren van vader, moeder, Jula en Rein boven op. Jula en Rein bedenken een plan om toch naar het circus te kunnen.
Als Lot allemaal trompetters hoort, rent ze naar het raam om te kijken wat er is. Ze ziet het circus Sarrasani en wat ziet ze nog meer? Olifanten! Olifanten zijn haar favoriete dieren. Ze rent de trap af en struikelt, “Stomme manke poot”, zegt ze. Even later mag ze van haar vader mee met de optocht en zit ze op de olifant genaamd Mandy, samen worden ze beste vrienden. Omdat het oorlog is en bijna iedereen van circus sarrasani Joods is, moeten ze vluchten. Ze gaan met de boot naar Rio de Janeiro . Lot en haar familie mogen ook mee. Lukt het ze om veilig met de boot in Rio de Janeiro aan te komen?
In het begin moest ik wel wennen aan het boek, omdat ik de om en om hoofdstukken van Jula en Lot wat verwarrend vond. Maar na een paar hoofdstukken vond ik het super leuk. Mijn favoriete verhaal was die van Lot omdat ik t zielig vond dat ze bijna niets mag doen met haar manke voet. Ook vond ik het heeel erg leuk dat ik door had waardoor Jula en Lot bij elkaar hoorde. Ik riep heel hard “Ja, ik wist het wel!” toen het echt duidelijk werd.
Zelf zou ik ook wel bij het circus willen werken maar niet bij de dieren maar als acrobaat.
-Pip, 9 jaar-
-Pip, 9 jaar-