Advertentie
    Merel Kuitert Hebban Recensent


Jenni Hendriks en Ted Caplan sloegen de handen ineen voor de YA-contemporary ‘Onverwacht’. Dit boek vertelt het verhaal van Veronica, een populaire meid op de middelbare school. Al snel blijkt dat haar leven niet zo perfect is als ze denkt: Ze is zwanger en vastberaden een abortus te nemen, ook al ligt de kliniek ver weg. Hoe gaat ze dat klaarspelen zonder het openbaar te maken?

Veronica is een verfrissend hoofdpersonage, in de zin dat hoofdpersonages in Young Adult boeken vaak het pispaaltje van de school zijn en allerlei imperfecties hebben. Veronica is op het eerste gezicht juist perfect: Ze heeft populaire vriendinnen die aardig voor haar lijken te zijn, een populair, knap vriendje en ze haalt ook nog eens goede cijfers. Dan komt er iets onverwachts (ha!) op haar pad, namelijk haar zwangerschap. Waar meestal de hoofdpersoon je favoriete personage wordt, is dat in Onverwacht waarschijnlijk niet het geval: Je gaat namelijk houden van vriendin Bailey, hoewel zij allebei een prachtige ontwikkeling doormaken tijdens de roadtrip van hun leven.

Ondanks dat je als lezer verwacht dat het een boek is dat vooral gaat over zwangerschap en het taboe over het nemen van een abortus, is niets minder waar. Dit speelt namelijk slechts op de achtergrond. Het boek gaat voornamelijk over vriendschap, homoseksualiteit, eenzaamheid, liefde en nog veel meer, en dit allemaal verpakt in een komisch jasje. Het is vernieuwend, verfrissend en allesbehalve een doorsnee Young Adult-boek.

Al met al hebben Hendriks en Caplan samen een sterk staaltje komedie neergezet, wat je ook niet anders kan verwachten wanneer één van de schrijvers heeft meegewerkt aan de legendarische series ‘How I Met Your Mother’. Hoewel Onverwacht niet helemaal perfect is en best iets langer had mogen duren, is het een heerlijk, luchtig boek voor jonge meiden, maar ook oudere lezers. Je sluit Veronica en Bailey in je hart, en laat ze er voorlopig niet meer uit.

Reacties op: Maatschappelijke kwesties in een hilarische verpakking

32
Onverwacht - Jenni Hendriks Ted Caplan
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker