Een prachtig sprookjesachtig verhaal
Vega woont met haar vader op Giraffeneiland, een eiland in de vorm van een giraffe. Vega heeft eigenlijk geen vrienden, maar voelt zich niet alleen. Zij ziet namelijk allerlei bijzonder dieren om zich heen. Ze gaat graag naar haar opa Hector. Hij heeft een soort magische tuin, compleet met allerlei magische wezens en Vega voelt zich er thuis. Dan begint het gedrag van haar vader te veranderen. Hij krijgt een vriendin, een ijskoningin. Maar ook in het leven van Vega zelf vinden de nodige veranderingen plaats. Vega is eigenlijk altijd alleen, maar krijgt dan via een schoolproject ineens een penvriendin. Zij heet Janna en woont in een rondreizend circus. Ook ontmoet ze Nelson en zijn hond Florrie, die al snel echte vrienden van haar worden. Als haar vader voorstelt dat zijn vriendin bij hen in huis intrekt, vertrekt Vega samen met opa Hector en Nelson. Wat opa niet weet is dat ze naar het circus van penvriendin Janna gaan. Nelson heeft namelijk het idee dat de moeder van Janna, waar zij geen herinnering aan heeft, in dit circus werkt. En opa doet een beetje gek als het over een circus gaat. Weet hij er soms meer van?
Ik kwam “Het hart van een giraf is ongelooflijk groot” al vaker tegen in de boekwinkel en hier op Instagram. Meermaals de achterkant gelezen en eindelijk heb ik hem dan zelf ook gelezen (echt veel te laat!). Wat een cadeautje is dit boek! Het verhaal is ontzettend tof, zit vol fantasie en de tekeningen zijn werkelijk prachtig. Het verhaal heeft een beetje een Pipi Langkous vibe. Het verbaasde mij dan ook niet dat de schrijfster en illustratrice (zusjes van elkaar) uit Scandinavië komen. Op de één of andere manier kunnen ze dat daar zo goed... Er zal vast iets in het water zitten?!
De titel van elk hoofdstuk bevat een weetje over een dier, zoals: Wormen zijn blind, maar merken toch het verschil tussen licht en donker, Slakken kunnen drie jaar slapen en Hamsters kunnen hun halve lichaamsgewicht in hun wangen dragen.
Het verzamelen van weetjes is iets wat Nelson, de vriend van Vega, graag doet en deze schrijft hij allemaal op.
Het boek is dit jaar bekroond met de zilveren penseel en dat is - tja - hartstikke logisch en ontzettend terecht! In de tekeningen is van alles te zien; je kunt ernaar blijven kijken. Het geeft je een inkijkje in het leven van Vega. De bijzondere dieren die zij ziet (en anderen niet) zijn overal op de illustraties te vinden, zoals zeezwijnen, berenrobben en tuimelfluiters.
Het hart van de giraf is ongelooflijk groot is een enorme aanrader, een fantasierijk verhaal over familie en vriendschap. Nog niet gelezen?! Ga dat maar gewoon doen!