Een familiegeschiedenis die je niet ontroerd laat

Michaela1981 25 juli 2025
Dank je uitgeverij Doornwater dat ik dit boek mocht lezen.

Wat wij nalaten
Auteur: Joyce Bergvelt
Uitgeverij: Doornwater

Dit boek is een familiegeschiedenis gebaseerd op ware gebeurtenissen. Ongeacht hoeveel je al gelezen of gehoord hebt over de 2de wereldoorlog, elk verhaal blijft aangrijpend. Elke beslissing die gedwongen of niet werd genomen in die tijd heeft invloed op gewetenskwestie van de volgende generatie. Ook hoe het is om te rouwen om je geliefden zonder ooit te weten wat er met hun is gebeurd.

Twee broers worden in het voorjaar van 1945 samen met twaalf anderen opgepakt door de Duitsers voor hun vermeende rol in het verzet. Één van de broers komt in aanraking met de jonge Duitse soldaat, Mathias Heumer.

Meer dan zestig jaar later vraagt Mathias aan zijn dochters om iets recht te zetten waar hij zelf niet het lef voor had. Dit gaat niet zonder vergaande gevolgen, zowel voor zijn eigen gezin alsook voor de 14 vermiste mannen en vrouwen. Zijn familie komt voor een groot dilemma te staan. Moeten ze zijn laatste wens, die verontrustend verborgen gebeurtenissen uit de oorlog werkelijk openbaar gaan maken of toch liever het verleden laten rusten?

Pieter van der Velde, die naar Canada is geëmigreerd , wordt in 2008 bruut geconfronteerd met het onbekende lot van zijn beide broers en wordt hierdoor gedwongen het verleden onder ogen te zien.

De auteur heeft dit waargebeurd verhaal heel goed weten neer te schrijven, kan me goed voorstellen dat dit niet zonder emoties is gegaan. Het mooie vond ik dat het leek alsof de personages mij persoonlijk over hun ervaring tijdens de oorlog aan het vertellen waren. Heb nu en dan toch een traan moeten laten van verdriet alsook van blijdschap.

Kan het boek alleen maar aanraden om te lezen.

Meer recensies van Michaela1981

Asfalt is een verhaal over twee reizen die naar één bestemming leiden. Overgeleverd aan de gratie van de onbekenden die hen een lift geven, maken vier jongeren een tocht die hun leven voorgoed zal veranderen.