Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Psychologische roman met een scherp randje

Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.

'Gelukkig maar' van Anouk Kemper is een intrigerende roman die je vanaf de eerste pagina in zijn greep houdt. Met een scherp oog voor menselijke tekortkomingen en de complexe dynamiek tussen relaties, schetst Kemper een verhaal dat zowel herkenbaar als onthutsend is.
Het verhaal is verdeeld in drie delen, t.w. ‘De aanloop’, De overweging’ en ‘De baby’. De overgang van het ene naar het daaropvolgende deel verloopt soepel en zorgt bovendien voor een gevoel van spanning.

Het contrast tussen de twee stellen is direct voelbaar. Sallie en Yonathan, ploeterend in de Zaanse middenklasse met een financiële last op hun schouders, staan in schril contrast met de welvarende Salma en Laurens in Amsterdam-Zuid, wier grootste gemis een kind is. Deze tegenstelling vormt de basis voor een onconventioneel en potentieel explosief arrangement: draagmoederschap tegen een flinke som geld.

Kempers kracht ligt in de geleidelijke ontrafeling van de personages en hun motieven. Wat begint als een zakelijke overeenkomst, verschuift langzaam maar zeker naar een complex web van emoties, verlangens en machtsverhoudingen. De invloed van geld op relaties wordt op pijnlijke wijze blootgelegd en de wanhoop van Salma en Laurens om een kind te krijgen, drijft hen tot ongemakkelijke en soms zelfs manipulatieve acties.

Sallies ontwikkeling is fascinerend om te volgen. Aanvankelijk lijkt ze de deal vooral pragmatisch te benaderen, maar naarmate de zwangerschap vordert, groeit haar zelfbewustzijn en weigert ze zich langer te laten dicteren. De verschuiving in macht, zoals de achterflap al suggereert, is subtiel maar effectief weergegeven. Je voelt de spanning toenemen naarmate Sallie haar eigen grenzen begint te stellen en de controle terugeist.

Hoewel het verhaal soms wat traag op gang komt, is dit noodzakelijk om de personages en hun onderlinge relaties geloofwaardig neer te zetten. De psychologische diepgang van de personages maakt dat je als lezer met hen meeleeft, hun frustraties begrijpt en je afvraagt hoe jij in hun schoenen zou staan.

'Gelukkig maar' is geen luchtige kost. Het is een roman die belangrijke thema's aansnijdt zoals klassenverschillen, de wenselijkheid van ouderschap en de soms duistere kanten van menselijke interactie. Kemper weet deze thema's op een intelligente en boeiende manier te verweven in een verhaal dat je nog lang na het omslaan van de laatste bladzijde zal bijblijven. Het is een aanrader voor lezers die houden van psychologische romans met een scherp randje en die niet bang zijn om geconfronteerd te worden met de complexiteit van menselijke relaties.

Als lezer mag je de een meer dan de ander, en net zoals in het echte leven heb je soms écht een hekel aan iemand. Nog even een waarschuwing voor iedereen: pas op wanneer iemand je uitnodigt om gemberthee te komen drinken in een café…

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mieke Schepens