Meer dan 6,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Diepgaande blik op de strijd van een generatie om hun plek te vinden in een snel veranderende wereld

Mieke Schepens 30 juni 2025
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.

In 'Jonge Beloften 1970-1980', het vierde deel van Jasper Mikkers' indrukwekkende romancyclus ‘Het Wolfsbit’, duiken we in een decennium van radicale veranderingen, grote idealen en de turbulente zoektocht van een generatie. Dit deel, dat het kloppende hart vormt van een kroniek die maar liefst 102 jaar Brabantse geschiedenis omspant, neemt ons mee naar de cruciale vormingsjaren van personages als Henri Palfort en Walter Bosveld.

De jaren zeventig waren een broedplaats voor nieuwe ideeën en Mikkers weet deze sfeer perfect te vangen. Henri Palfort, die rechten studeert maar wiens hart uitgaat naar literatuur en schrijven, belichaamt de intellectuele honger van die tijd. We zien hem zich vastbijten in de grote wereldliteratuur die dan in vertaling verschijnt en zijn eerste stappen zetten als dichter. Zijn vriend Walter Bosveld bewandelt een ander, meer zoekend pad. Ook voor hem blijkt rechten niet de juiste keuze, en de vrijheid na het seminarie kan hij moeilijk hanteren. Zijn worsteling met alcohol, zijn werk als hulpkok op cruiseschepen en knagende schuldgevoelens leiden tot een persoonlijke crisis.

Toch inspireren deze twee vrienden elkaar en koesteren ze grootse ambities. Ze delen een diep verlangen naar vrijheid, een kritische houding ten opzichte van de gevestigde orde en een sterk politiek bewustzijn. Mikkers richt zich in 'Jonge Beloften' met name op die jongeren die weigeren zich te conformeren. Zij storten zich met hartstocht op literatuur, beeldende kunst en toneel, en hun maatschappelijk engagement is voelbaar op elke pagina. Ze experimenteren volop, zoeken naar hun eigen waarheid en balanceren voortdurend op de grens tussen vrijheid en verantwoordelijkheid, roes en redelijkheid, rivaliteit en kameraadschap.

Natuurlijk eist ook de liefde haar tol, met alle slachtoffers van dien. De roman vangt de intensiteit van deze relaties en de vaak complexe dynamiek tussen de personages. Wanneer de kruitdampen van de jaren zeventig langzaam optrekken en het revolutionaire vuur lijkt uitgewoed, daalt er een zekere kalmte neer in de levens van Henri, Walter en de anderen. Maar Mikkers laat overtuigend zien dat volkomen rust ook daarna niet intreedt. De impact van deze vormende jaren blijft doorspelen.

Wat 'Jonge Beloften' zo sterk maakt, is Mikkers' vermogen om de tijdsgeest tot leven te wekken en deze te verweven met de persoonlijke ontwikkelingen van zijn personages. Hoewel het deel uitmaakt van een grotere saga die het leven van diverse personages volgt van het einde van de Eerste Wereldoorlog tot het eerste coronajaar (2020), is het boek prima zelfstandig te lezen.
De verhalen variëren van onderhoudend tot spannend, van tragisch tot amusant, en bieden een rijk en meeslepend beeld van een bepalend decennium. 'Jonge beloften' is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in sociale geschiedenis, karaktergedreven romans en een diepgaande blik op de strijd van een generatie om hun plek te vinden in een snel veranderende wereld.

Ik heb genoten van ‘Jonge Beloften 1970-1980’ en kijk uit naar het vijfde deel van ‘Het Wolfsbit’.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mieke Schepens