Interessant ‘historiestuk en portret’ van de jonge Rembrandt met woorden geschilderd

“Aan de vruchten herkent men de boom.” Onno Blom probeert in deze verhalende biografie de jonge Rembrandt niet alleen te schetsen door te kijken naar zijn vroegste werk en opleiding maar neemt ook het hele bos aan omgevingsfactoren mee. In diverse thematische en elkaar chronologisch overlappende hoofdstukken laat de schrijver annex journalist zijn licht der verbeelding schijnen over de leefwereld van de jonge Rembrandt tot aan de drempel van diens volwassenheid toe. Op dertigjarige leeftijd signeerde Rembrant H. van Rijn zijn eerste grote opdracht, ‘De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp’ (1632), met ‘Rembrant fecit’ en niet langer met ‘RHL’ (Rembrant Harmensz. uit Leiden):

“Hij had zichzelf uitgevonden. Rembrandt was Rembrandt geworden.”

Vorig jaar, 2019, werd het 350e sterfjaar van Rembrandt geëerd met vele activiteiten. Onno Blom bracht een tv documentaire uit met als titel ‘Het raadsel Rembrandt’. Op TV keek ik naar ‘Project Rembrandt’ waar op zoek gegaan werd naar de meest getalenteerde kunstschilder van Nederland in het spoor van Rembrandt. Met ‘De jonge Rembrandt’ sloot ik mijn ‘project Rembrandt’ af.

Dit boek kan je het best als hardcover aanschaffen of lenen. Als e-book doe je jezelf, de auteur en zeker Rembrandt te kort. Het verzorgde geheel resulteert in een ‘historie spektakel’ en presenteert een verzameling aan mogelijke invloeden die Rembrandt met beide handen heeft aangegrepen om de geniale schilder te worden die hij van binnen was. Op de stevige offwhite bladzijden komen de vele illustraties in samenhang met de tekst meesterlijk tot hun recht. Ondanks de vele boeken die al over Rembrandt geschreven zijn, getuige alleen al de uitgebreide bibliografie na de epiloog, voegt de mede-Leidenaar Onno hier met kleurrijke verve zijn eigen perspectief toe. Er zit veel beweging en dynamiek in de tekst, het is een intelligent verhaal verteld met eruditie, kennis en historisch inzicht, het heeft een eigenzinnige gedurfde ondertoon, is heerlijk ver gegaan met zijn inlevingsvermogen en bovenal wordt er veel loodwit licht geworpen op het brandpunt. Rembrandt! Onno Blom is ten voordele van dit boek met de letter in het lichaam van de schilder gekropen om te vorsen naar het raadsel van Rembrandt. Met veel plezier heb ik door zijn ogen en over zijn schouder meegekeken. In zijn gesigneerde opdracht tekende Blom op wat Rembrandt, hem en ik als lezer met elkaar verbond: “Voor Mieke! Ook verkerend in het licht van de lamp van de verbeelding.” En zo is het!

Meer recensies van Mieke Scheveningen