Bedreigde Heilige Huisjes
Ken Follett heb ik leren kennen dankzij zijn Kingsbridge serie. Het eeuwige vuur speelt zich rond 1600 af. Eind 2017 kwam dit derde deel uit en werd in de media breed uitgelicht als ‘de langverwachte’. Dat jaar ben ik daarom begonnen in deel een, De pilaren van de aarde, dat zich afspeelt in het Engelse Kingsbridge van begin 12e eeuw. Sindsdien ben ik compleet verslingerd geraakt aan deze serie. Eind 2020 is daar een vierde deel aan toegevoegd over het ontstaan van Kingsbridge rond het jaar 1000 n. Chr. met titel De schemering en dageraad. Verwarrend genoeg is dit laatst verschenen deel het eerste en Het eeuwige vuur het laatste deel. In deze volgorde ben ik eind 2020 aan de slag gegaan. De schemering en dageraad is geheel in de Kingsbridge serie stijl geschreven, maar Het eeuwige vuur is een vreemde eend in de bijt. Toch weer een geniaal en belangwekkende toevoeging aan zijn oeuvre van historische romans.
Het eeuwige vuur is een geschiedenisles pur sang over de geboorte van eenwording in Europa. Ook al zijn we er nog lang niet, heeft de UK zelfs als Brexit met ons gebroken. Geen traditionele geschiedenisles maar een les met behulp van virtual reality taalgebruik. Wat beheerst Ken Follett het schrijversvak! Je wordt van top tot teen ondergedompeld in de wereld van politiek, religie en koopvaardij van Elizabeth’s Engeland, Frankrijk, Spanje, de Nieuwe wereld én zelfs de Nederlanden. Zeer veel fictieve en non-fictieve personages worden opgevoerd in een mega dikke roman. De spil personage is Ned Willard uit Kingsbridge. Verwacht een bloedserieus verhaal, want eind 1500 werd Europa verscheurd door een felle geloofsstrijd. Het ging er tussen de verdeelde partijen hard en wreed aan toe. Zo ook in het boek. Dankzij Ken Follett’s groots gedocumenteerde opzet krijg je als lezer een holistisch, wetenschappelijk verantwoord kijkje achter de historische schermen. Gebeurtenissen als de veroordeling van de Schotse koningin Mary Tudor, de Barthelomeus nacht en de Spaans-Engelse oorlog in 1588 komen zeer indringend voorbij.