Broeierig
Dit boek met een broeierige sfeer las ik net uit toen het onweer losbarstte. Goede timing.
'Het echte leven' zag ik in Frankrijk ook liggen (La vraie vie) en dat snap ik wel. Al vanaf het begin bezit het verhaal een onderhuidse spanning die steeds verder wordt opgebouwd richting een climax. Het meisje in het gezin, dat je volgt van 10-15 jaar, heeft haarscherp door hoe de verhoudingen thuis zijn, op school, in de Vinex-straat. Het verhaal is goed en de naam Adeline Dieudonné onthoud ik.
Toch stoorden een paar dingen. Ondanks dat het meisje later echt blijk geeft van een groot intellect, paste het taalgebruik in het begin van het verhaal nog niet. Elk ander personage buiten haar blijft vlak met dezelfde eigenschappen van begin tot eind en de verhaallijn van haar seksuele ontwikkeling kwam ietwat over de top over.
In het kader van besprekingen: @vrij_nederland heeft dit boek aangemerkt als VN's Thriller van het Jaar. Het lijkt me echter meer een psychologische roman dan een thriller. Het juryrapport biedt weinig duidelijkheid:
'Het rauwe gezinsgeweld krijgt daardoor een magisch-realistische vertekening.'
'Een jurylid schoot bij het lezen regelmatig in de lach, wat voor spannende boeken best uitzonderlijk is.' Magisch-realistisch? Waarom schoot hij in de lach?
'Het rauwe gezinsgeweld krijgt daardoor een magisch-realistische vertekening.'