het jaar na jou

missp_her_books_read missp_her_books_read
10 mrt 2022

Tom is sinds een jaar onverwacht weduwnaar en alleenstaande vader van twee dochters. Zijn geoliede leven prive en op werk gebied vallen in duigen. Verdriet maakt van hem een andere man, maar is dit wel goed voor hem en zijn dochters?
Gelukkig kan hij op Linda rekenen, zijn schoonmoeder, alles doet ze voor haar kleinkinderen van haar enige dochter. Ook zei heeft het moeilijk, haar verdriet zet ze om in de zorg en bekommernissen rond het getroffen gezin.
Maar Linda ziet het jammer genoeg de foute kant uitgaan, voor het gezin, Tom, Evie en Lola, maar ook voor zichzelf.
Haar beste vriendin woont in Australië en ze hakt knopen door. Ze gaat voor een half jaar naar ginder, hoe moeilijk het ook zal zijn, maar ze hoopt dat deze actie voor allen ten goede zal komen.

Het gezin van Tom en zijn schoonmoeder Linda staat sinds die ene verschrikkelijke, onverwachte en trieste dag op zijn kop. Iedereen verwerkt het op zijn manier, of juist niet en kiest voor het vluchtgedrag.
Ieder heeft zijn zorgen, ieder heeft zijn behoeftes, ieder heeft zijn verdriet en ieder zoekt zijn geluk en liefde.
Maar ook maak je soms dingen mooier dan dat ze zijn in het rouwproces en komen er na een tijd waarheden naar boven die je niet verwacht.

De schrijver laat afwisselend Tom en Linda hun verhaal doen. Hierdoor krijg je de twee inzichten van hun verdriet, beweegredenen en vooral hun verwerkingsproces.
Want ook al denkt Linda dat zij het beter heeft verwerkt, toch komt er voor haar ook een zware periode aan van loslaten en aanvaarden.

Ik kreeg voor Tom vooral sympathie omdat hij het toch maar doet, op zijn eigen manier, soms klungelend, soms over beschermd, soms naïef. Maar altijd met liefde, met in het achterhoofd wat zijn overleden vrouw zou doen en uit zijn eigen jeugd ervaringen.

Het is een verhaal dat op een luchtige manier rouw en verdriet bekijkt. Verwacht geen tips of adviezen, want ieder doet dit op zijn eigen manier. En dit verhaal is zo een voorbeeld, eentje waar ook wat humor in zit, het dagelijkse leven en uiteindelijk waar we voor vechten en leven in deze wereld:
“ je gezin”

Ik vond het een boeiend en vlot geschreven verhaal, verfrissend daar de man centraal staat en door een man is geschreven. Ook de verschillende generaties die elkaar opzoeken, helpen en samen een meerwaarde geven in het dagelijks leven was voor mij een bonus in het verhaal.
Aangenaam verrast!

4 sterren