Verdrietig verhaal, prachtig boek!
Een dikke 4 sterren...
Alan Turing (Londen, 1912-1954) was een Britse wiskundige, computerpionier en mathematisch bioloog. In deze graphic novel van formaat, komen niet alleen zijn wetenschappelijke bijdrages aan bod, zoals het ontcijferen van de Enigma in WOII, Automatic Computing Engine (ACE) en de Turing-mechanisme, maar ook wie hij was als mens. Deutsch werpt daar een uitgebreid licht op.
Robert Deutsch (Köthen-DE, 1981) is naast illustrator ook grafisch ontwerper. Even moest ik wennen aan de illustratiestijl van Robert Deutsch, vooral omdat de personen in een beetje grove stijl zijn neergezet. Maar gaande weg ben ik zijn manier van werken steeds meer gaan waarderen en vind ik het een mooie mix van prenten in een expressieve penseelstreek en grafisch vormgegeven afbeeldingen. Mooi ingetogen kleuren ook, die de sfeer van de jaren 50 goed vangen.
Het boek speelt zich in de laatste jaren voor Turings dood af en begint met zijn zelfmoord. Turing was homoseksueel in een tijd waar de Britse maatschappij alles wat afweek bestrafte. In zijn geval betekende het dat hij de keuze had tussen chemische castratie of een gevangenisstraf. Hij koos voor het eerste en raakte in een depressie. Hij heeft zijn verlangen naar mannen met de dood moeten bekopen. Al zijn de meningen verdeeld over de werkelijk reden voor zijn zelfmoord zelf kan ik mij alles voorstellen bij de versie die het boek hanteert. Het moeten ontkennen wie je in het diepst van je wezen bent is denk ik een grote misdaad tegen elke persoon die dit lot onderging. Tot 1967 was de Çriminal Law Amendment Act' uit 1885 van kracht en tot die tijd zijn 49.000 homoseksuelen veroordeeld (en tot op heden is slechts één van hem gerehabiliteerd: Alan Turing).
Een verdrietig verhaal, maar prachtig boek dat me erg heeft geraakt!
Voor een inkijkje : klik hier