Lezersrecensie
Leuke introductie op (de geschiedenis van) wijn.
Vlot geschreven boek waarbij je veel leert zowel de fysieke als culturele herkomst van wijn. Ik moest een beetje wennen aan met name Ilja Gort die er continu doorheen banjert, maar gaandeweg krijgt dat een grotere meerwaarde bij het lezen. Onder wijnkenners krijgt Gort er af en toe van langs, maar dat is echt onterecht. Zijn persoonlijke stukjes doen soms wat populair aan, maar dat is juist nodig om nieuwe lezers en een breder publiek te betrekken bij het diepere bewustzijn om zich cultureel te kunnen verrijken. Relatief ongeoefende lezers zouden ook kunnen beginnen met zijn stukjes en dan wellicht de hoofdtekst later lezen. Ik heb alles in één keer gelezen.
Dit boek is echt een aanrader voor iedereen die zich wil verdiepen in de culturele wortels van wijn of net even iets meer van wijn wil weten dan hij op dit moment weet. Inmiddels weet ik dat wijn die een paar eeuwen op de zeebodem ligt niet te zuipen is. En dat ik mij als elitaire boekenlezer niet in vuige kroegjes moet begeven en op stand wijn moet drinken.
Vorm en stijl hadden wellicht nog wat dichter bij de materie kunnen komen (die nu vooral beschreven wordt), maar dat is dan vooral het verschil tussen 4 of 5 sterren. Ik geef het boek iets meer dan 4 sterren. Voor de meeste lezers zal die mate van verfijning niet opvallen.
Dit boek is echt een aanrader voor iedereen die zich wil verdiepen in de culturele wortels van wijn of net even iets meer van wijn wil weten dan hij op dit moment weet. Inmiddels weet ik dat wijn die een paar eeuwen op de zeebodem ligt niet te zuipen is. En dat ik mij als elitaire boekenlezer niet in vuige kroegjes moet begeven en op stand wijn moet drinken.
Vorm en stijl hadden wellicht nog wat dichter bij de materie kunnen komen (die nu vooral beschreven wordt), maar dat is dan vooral het verschil tussen 4 of 5 sterren. Ik geef het boek iets meer dan 4 sterren. Voor de meeste lezers zal die mate van verfijning niet opvallen.
1
Reageer op deze recensie