Een mooi gelaagd boek

Nicky Rook 22 december 2025
Toen er bij LS kind en jeugd een oproep kwam voor een leesclub over het boek van de avonturen van Kareltje, heb ik mij direct aangemeld.

Ik had op de socials al veel gelezen over dit boek dus was daarom ook erg nieuwsgierig. Eigenlijk was dit boek ook een beetje mijn 'kennismaking' met de boeken van Kevin Hassing. Ik had zijn Kinderboekenweekgeschenk wel gelezen, maar verder nog niets. De boeken van Mus en kapitein kwaadbaard staan nog wel op mijn tbr lijstje, maar er kwam elke keer wel weer een ander boek tussendoor welke ik eerst ben gaan lezen. Nu ik de avonturen van Kareltje heb gelezen, ben ik nog meer benieuwd geworden naar de serie van Mus.

De avonturen van Kareltje vond ik een komisch boek. Het boek gaat over Kareltje. Kareltje woont samen met z'n ouders in een woonwagen en zij trekken van plek naar plek. Doordat zijn ouders de dokterswagen bemannen hebben ze 'weinig' tijd voor Kareltje. Al lezende merk je ook wel dat Kareltje dit erg vervelend vindt. Kareltjes beste vriendin heet Hinkelien en zij woont in de theaterwagen, zij zullen dus in het nieuwe dorp waar ze komen een toneelstuk gaan opvoeren.

In het dorp Maskerade leren ze Oud, Midden en Jong kennen. Zij worden gepest door Brand. Kareltje en Hinkelien gaan proberen om het probleem op te lossen, maar dit gaat niet helemaal vanzelf...

Het boek; De avonturen van Kareltje las erg vlot weg. Het boek is prima geschikt voor de middenbouw. Het verhaal bevat veel woorden met een dubbele betekenis, spreekwoorden en mooie lagen om met de kinderen over te praten. Of kinderen in de middenbouw alle lagen eruit halen weet ik niet, maar het is wel mooi om met hen het gesprek hierover aan te gaan.

Meer recensies van Nicky Rook