Ieder mens heeft talent, mits talentvol benaderd

Nicky Rook 17 januari 2026
Roef is een jongen die het liefste met zijn handen bezig is. Hij ontmoet Paat en tussen die twee ontstaat er een mooie vriendschap. Paat is namelijk ook het liefste de hele dag bezig met z'n handen. Roef werkt dan ook het liefst aan de uitvindwedstrijd, waar Paat over heeft gelezen bij de bouwmarkt.

Roef houdt absoluut niet van lezen en ziet dan ook als een blok op tegen de OMNI-toets, die ze bij hem op school op papier maken als proef. De ouders van Roef zien het liefst dat Roef naar het gymasium gaat. Wanneer blijkt dat de uitslag van zijn toets heel laag is, dus hij niet naar het gymnasium kan, sturen zijn ouders hem naar Hotel de Spartaan. Zijn vader heeft lovende recensies gelezen op de site, dus dit hotel zou de perfecte oplossing zijn. Want alle gasten van het hotel mogen aan het eind van hun verblijf de OMNI-toets over doen. In het hotel zouden de kinderhersenen optimaal tot bloei komen, door middel van een speciaal activiteitenprogramma.

Bij aankomst in het hotel blijkt de vork toch net iets anders in de steel te zitten...

Fiona en ik hebben ook nog even gesproken over het boek. Persoonlijk vonden we het stuk in het hotel wat 'lang' duren. Er gebeurde heel veel, wat best spannend was tijdens het lezen, voor er 'actie' kwam. De verrassende wending aan het eind van het boek had ik dan totaal niet aan zien komen. Dat was echt wel heel goed bedacht.

Het boek is een boek met een hele mooie en duidelijke boodschap:
Er is meer dan een toets nodig om te bepalen wat een kind kan. Een toets kan lang niet alle vaardigheden toetsen. Gelukkig weten wij dit als leerkrachten wel, maar sommige ouders weten dit lang niet altijd.

Een mooie zin om mee te eindigen:

Ieder mens heeft talent, mits talentvol benaderd

Meer recensies van Nicky Rook