‘Radio Silence’ is een mooi en realistisch verhaal over vriendschap met een belangrijke boodschap.
Beoordeling: 3,5 sterren
Dit is een fantastisch YA-boek. Het gaat over een vriendschap tussen een jongen en een meisje, zonder dat het tot een romance komt. Ik vind vriendschap (in vergelijking met romance) ontzettend underrated in boeken. Vriendschappen zijn minstens zo belangrijk, al dan niet belangrijker, en kunnen net zulke hevige emoties teweeg brengen als verliefdheid. Dat vond ik verfrissend om te lezen en was goed uitgewerkt in dit boek.
Het had eigenlijk alles wat ik wil van in een boek. Het was emotioneel, zonder dat het zwaar aanvoelde en ik leefde met de personages mee. Alles was ontzettend realistisch en relatable geschreven. De personages gedragen zich echt als tieners en ik herkende me in veel dingen. Regelmatig kwamen transcripten van de podcast ‘Universe City’ voorbij. Op een gegeven moment ga je paralellen zien tussen die stukjes en het verhaal, wat ik een mooie toevoeging vond. Het verhaal is fast-paced en ik vond het superleuk om te lezen, waardoor ik geboeid bleef.
Ook denk ik dat het een belangrijke boodschap heeft. Het gaat in op sociale en maatschappelijke normen waarmee je te maken krijgt als tiener, zoals sociale druk, prestatiedruk en verwachtingen vanuit ouders en school, die niet altijd rijmen met wat het kind wil en/of ligt. Dit boek laat zien dat er niet één weg is die iedereen moet bewandelen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor de toekomst. Die verschillen van persoon tot persoon en zijn allemaal oké. Of je nu niet zo goed bent in hoge cijfers halen, je passie voor creativiteit wil volgen, of juist naar een hooggeplaatste universiteit wil. Je komt wel op je pootjes terecht. Ik denk dat het waardevol is om te lezen, zeker voor jongeren, en dat iedereen zich wel op een bepaalde manier gehoord en gezien zal voelen in dit boek.
Beoordeling: 3,5 sterren