Briljant gecomponeerd, humor komt samen met een diepere, herkenbare en menselijke laag

Nina's Boekenhoek Nina's Boekenhoek
27 mrt 2022

Angstige mensen is een briljant gecomponeerd boek waarin humor samenkomt met een diepere, herkenbare en menselijke laag.

Het bezoeken van een open huis is meestal geen kwestie van leven of dood, maar het wordt precies dat wanneer een bankovervaller na een mislukte overval een appartement binnenvalt waar op dat moment een bezichtiging plaatsvindt. De bonte verzameling aan mensen die daar dan zijn, worden gijzelaars. Ieder van hen heeft een leven met verdrietige momenten, pijnlijke herinneringen, geheimen voor hun naasten en passies waarvoor ze zich schamen.

Dit boek had precies een combinatie van elementen waarvan ik hou: humor, maar ook betekenis. Ik vond het heel erg grappig en vermakelijk, heb vaak hardop moeten lachen. Dat zit hem in de schrijfstijl en bewoordingen, scherpe opmerkingen, maffe personages en hun soms bijdehandse gedrag.

De opbouw van het boek is op zo’n manier dat er steeds meer dingen duidelijk worden. Dingen die dat eerst nog niet zijn of los lijken te staan. Later blijken ze toch op een bepaalde manier met het verhaal verbonden of is ergens een verrassende verklaring voor.

De personages zijn indrukwekkend uitgebreid en realistisch. Je leert ze naarmate het verhaal vordert steeds beter kennen en er wordt duidelijk waarom ze bepaalde dingen doen.

Ook legt het boek veel dingen bloot: onlogische dingen en inconsistenties in de maatschappij, dat de wereld niet zwart-wit is, dat iedereen (soms) hopeloos is, machteloos of bang is en niet weet wat die moet doen, en hoe mensen gevormd kunnen worden door wat ze meemaken. Het was ontroerend, meeslepend en groots terwijl het klein bleef. Het was schitterend.

Ik heb eigenlijk niets op dit boek aan te merken, geen minpunten in deze review dus. Ik kijk er ontzettend naar uit om ook het andere werk van Backman te gaan lezen.

Meer recensies van Nina's Boekenhoek