Mooie coming-of-age, maar niet zo impactvol als verwacht

‘Aristoteles & Dante Ontdekken de Geheimen van het Universum’ is een mooie coming-of-age, maar niet zo impactvol als verwacht.

Dit boek is een coming-of-age over twee jongens die beiden vernoemd zijn naar een filosoof: Aristoteles en Dante. Ze leren elkaar kennen in het zwembad en vanaf dat moment bloeit er een bijzondere band op. Door de jaren heen volgen we hoe ze opgroeien en hoe hun band zich ontwikkelt. Het is een verhaal over liefde, vriendschap en familie.

Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Aristoteles – die veelal ‘Ari’ wordt genoemd. We lezen hoe hij denkt over wat er gebeurt, wat hij zich allemaal afvraagt en wat hem bezighoudt. Soms zijn er wat filosofischere passages, zoals: ‘Alsof ik een ingebouwd kompas had. Een van de geheimen van het universum was dat ons instinct soms sterker was dan ons verstand.’

Er zijn ook regelmatig mooi geschreven zinnen en/of vergelijkingen, zoals: ‘Ik stak mijn hand naar buiten en voelde de eerste (regen)druppel. Het was als een kus. De hemel kuste me.’

Doordat het taalgebruik vrij makkelijk is en er veel korte zinnen zijn, leest het boek als een speer.

Dit boek was best wel ‘hyped’, waardoor ik hoogdravende verwachtingen had. Die werden voor mij niet helemaal ingelost helaas. De dialogen vond ik soms wat onrealistisch en ongeloofwaardig, datzelfde geldt voor bepaalde wendingen en dingen die sommige personages deden. Daarnaast had ik het verhaal sterker gevonden als bepaalde dingen anders gegaan zouden zijn (maar wat, dat kan ik niet zeggen i.v.m. spoilers). Ten slotte een constatering: het boek heeft geen hele duidelijke verhaallijn. Het is vooral wat Ari en Dante doen en denken; niet meer en niet minder. Heel erg karaktergedreven dus. Zelf vond ik dat niet erg, want ik hou wel van boeken die op personages zijn gericht, maar dat is natuurlijk niet iedereen zijn ding.

Het is een mooi geschreven en ontwapenend verhaal, maar ik kon er niet zo veel uithalen als ik hoopte en het kwam hier en daar wat geloofwaardigheid tekort. Ik heb het wel met plezier gelezen, daarom geef ik het 3,5 sterren.

Meer recensies van Nina's Boekenhoek