Een pure tragikomedie die mooie en menselijke thema's raakt

Nina's Boekenhoek Nina's Boekenhoek
31 mrt 2023

Rating: 3,5 sterren

Ove lijkt een norse man, maar naarmate het boek vordert kom je steeds meer te weten over zijn jeugd en levensloop; hoe die zijn normen en waarden, denkwijzen en principes hebben gevormd (want Ove heeft een hóóp principes). Je gaat zijn acties en gedrag begrijpen, leeft met hem mee en gaat hem waarderen. Ook de bij-personages waren karakteristiek en levendig beschreven, wat tot de nodige hilariteit leidt.

Het is een pure tragikomedie. De ene zin is grappig, de volgende raakt je recht in het hart. Ove’s verhaal is triest, raakt de kern van het menselijk bestaan en verwerkt daarin thema’s als verdriet, woede, machteloosheid en liefde. Backman schrijft op zo’n manier dat het echt binnenkomt.
Niet alles sprak me 100% aan. Een hoop stukken vond ik mooi of deden me hardop lachen (zeker de stukken met Parvaneh, heerlijk hoe zij tegengas durfde te geven). Sommige stukken vond ik echter wat minder interessant of aan de trage kant.

Er zaten een hoop grappige bewoordingen en vergelijkingen in, zoals:

“… en dan pas ziet Ove dat ze ofwel hoogzwanger is, ofwel iets heeft wat Ove zou categoriseren als zeer plaatselijke obesitas.”

Maar, soms vond ik vergelijkingen wat vergezocht, zoals:

“… en hij keek naar het driedubbele bestek dat voor hem op tafel lag, zoals je misschien zou kijken naar een doos die iemand net heeft opengemaakt onder het uitspreken van de woorden ‘kies je wapen’.”

Objectief gezien kan ik de schrijfstijl waarderen, maar het resoneerde niet altijd volledig met me. Vorig jaar las ik ‘Angstige Mensen’ van Backman, en ik denk dat ik die wat leuker vond. Dat kan natuurlijk per persoon en boek verschillen. Desalniettemin vind ik dit een goed boek, en wil ik graag zijn ander werk ook nog lezen. Backman is een zeer bekwame schrijver!

Meer recensies van Nina's Boekenhoek