Een viering van jezelf-zijn
‘Confettiregen’ is een viering van jezelf-zijn ♥
Beoordeling: 3,5 sterren
Wat dit boek zo authentiek maakt is voor een groot deel de schrijfstijl. Het leest vlot en is met ontzettend veel zorg geschreven. Ik had het gevoel dat ieder woordje in iedere zin met aandacht gekozen was. Alsof Splinter een toverdrankje brouwde en telkens precies de juiste hoeveelheid van het een of het ander in de ketel gooide, waardoor de tekst precies de juiste kleur, geur en smaak kreeg op het daarvoor juiste moment. Ook het gebruik van metaforen en de zelfverzonnen woorden vond ik erg mooi en leuk.
“Ik duwde zachtjes tegen de zijne [schouder], geen wegduwduw, maar een bijfhierduw”
We volgen Wobie vanaf zijn kindertijd tot aan zijn eerste jaar als student. Het deel dat hij nog kind was, werd met veel verwondering geschreven. Naarmate hij ouder werd, ging worstelen met zichzelf en leerde over de minder mooie kanten van de wereld, werd die verwondering minder, precies zoals je dat verwacht bij het opgroeien. Dat is dan ook een belangrijk thema in het boek: hoe de (buiten)wereld, maatschappij, verwachtingen, etc. iemand kunnen vormen en beïnvloeden, vaak in negatieve zin. Hoe er onzichtbare wetten zijn waar wij ons (onbewust) aan conformeren.
“Hoezeer mama en papa ook hun best deze om de boze buitenwereld buiten onze kinderhoofden te houden, in die jaren lekten de eerste druppels van buiten naar binnen.”
Het was eerlijk en puur beschreven waardoor je zijn gevoelens echt snapte en met hem meeleefde. Dit boek nam me mee op reis in zijn hoofd en door zijn leven. En ondanks alle worstelingen, vond ik de toon van het boek toch positief, en ik denk dat dat een mooie en belangrijke boodschap is, voor wie dan ook, voor jong en voor oud. Dit boek is een viering van jezelf-zijn.
“Ik luisterde, wilde zijn verhaal horen om te weten dat ik niet de enige was die worstelde; de zoektocht van een ander kan een lantaarn zijn die de jouwe bijlicht.”
Als je op zoek bent naar een mooie coming-of-age met een eigen stem, raad ik dit boek zeker aan.