Herkenbaar

Norbine 26 juli 2022
Het boek 'De acht bergen' van Paolo Cognetti leest in Italië lekkerder dan in Nederland. Dat weet ik uit ervaring. De eerste maal zat ik op 40 meter NAP, de tweede maal las ik het in een hotelkamer op 1500 m en kwam ik net terug van wandelingen rond de 2400m. Zo hoog als de Pietro en zijn vader komen, ben ik niet geweest, maar net als Pietro houd ik van de ruimte boven de boomgrens.
Het verhaal gaat over vriendschap tussen Pietro en Bruno vanaf hun kinderjaren. De een gaat wel studeren en de ander blijft in de bergen, hoewel de zorgzame moeder van Pietro Bruno graag een opleiding zou laten volgen.
De manier waarop beschreven is hoe Pietro en zijn vader, en Bruno en diens vader, uit elkaar groeien, maakt dat ik mensen weer wat beter begrijp. Cognetti geeft geen oordeel, maar leert ons hoe het leven kan lopen.

Meer recensies van Norbine